Blad ruimen waarom doen ze dat toch? De groenploegen van Stadsbeheer zijn er maar druk mee.

Wegen en paden hebben hun aandacht. In onze gemeente staan ongeveer 35.800 gemeentebomen. De inwoners zijn eigenaar van nog eens 46.200 bomen. Er is door verschillende instanties uitgerekend hoeveel het gewicht is van al die bladeren aan de bomen. Dit verschilt natuurlijk per boom.

Bij de kleinste bomen is het drooggewicht van blad dat verloren wordt kleiner dan 3 kg. Bij een diameter van 83 cm is het drooggewicht van het blad 111 kg. Al met al flinke hoeveelheden zo bij elkaar wanneer je naar het gemeenschappelijke bomenbestand kijkt.

"Zoals vermeld zijn de wegen en paden belangrijk want glijpartijen willen we zoveel, als mogelijk, vermijden. Op plekken waar de natuur haar gang kan gaan laten we het blad liggen. Het blad is voedsel voor bacteriën, schimmels en bodemdieren. Ook biedt het afgevallen blad schuilgelegenheid aan dieren en zorgt het in de winter dat de bodem minder snel bevriest. Doe in je eigen tuin ook lekker relaxed en ruim pas in het voorjaar op. Je zult zien dat veel blad al verteerd is en veel dieren jouw tuin graag komen bezoeken."

(foto: Stadsbeheer Leidschendam-Voorburg)