“Het is heel jammer“ vertelt mevrouw Cok Waaijer in de sfeervol ingerichte, lichte winkel aan de rand van de Mall of the Netherlands.

“De Wereldwinkel is ooit begonnen in een kraampje op de markt op het grote plein, later stonden we met een SRV wagen voor VenD.
De Schakel beneden op het plein was de volgende plaats. Daar was wel een etalage boven, maar het bleek toch een drempel te zijn voor het publiek om de trap af te gaan. Daar was het dus niet druk.

Maar toen de kelder dicht ging werd het een ruimte in het oude VenD gebouw naast Kruidvat. Nou, dat was een enorm goede plek. Vanaf het begin hebben we daar alleen maar staan verkopen en inpakken. Een geweldige tijd“

Tijdens het interview komen diverse klanten binnen om te kijken en om een mapje Kerstkaarten te kopen.

“En nu hebben we een piepklein winkeltje bij de grote luxe Mall. Wat hier heel vervelend is, je mag helemaal niks buiten zetten. De winkel valt toch niet genoeg op, al mocht er maar een bord op de stoep staan”.
Er zijn trouwens meer Wereldwinkels die verdwijnen. Maar gelukkig staat Fairtrade inmiddels wel goed op de kaart. Daar heeft de Wereldwinkel waarschijnlijk ook wel aan bijgedragen.
Persoonlijk vind ik het erg jammer dat deze zaak dicht gaat. Ik heb mij opgegeven voor de winkel in Voorburg, die gewoon open blijft en ik hoor wel of ik daar iets kan doen.

Overigens wil ik nog zeggen dat er veel medewerkers zijn die kei en keihard voor de Wereldwinkel werken, ik doe wel mee en al vele jaren, maar anderen trekken de kar”.
Mw. Thea van Harten, coördinator bij de Wereldwinkel, is ook niet blij met de gedwongen sluiting en zij is naarstig op zoek naar een nieuwe ruimte in Leidschendam om daar deze zaak voort te zetten.

In de omgeving van de Mall gaan geruchten dat er overal eettentjes moeten komen en dat daarom meer zaken, waardonder dus de Wereldwinkel, weg moeten.

De Wereldwinkel bij de Mall is nog tot eind december open. De winkel zit niet binnen in de Mall, maar aan de buitenkant vlak naast BCC tegenover Gina en vlak bij de tramhalte van lijn 19.