CDA Leidschendam-Voorburg mist de investering in verenigingen en stichtingen in de plannen voor het corona herstelbeleid.

Veel verenigingen hebben het moeilijk vanwege de coronamaatregelen. Het CDA komt daarom met een voorstel voor vrijwilligersbeurzen.

“Veel activiteiten zijn afgeblazen of in beperkte vorm uitgevoerd. Daar hebben verenigingen last van. Niet alleen door minder inkomsten, maar ook omdat vrijwilligers afhaken”, aldus CDA-raadslid Stijn Strous. “In veel verenigingen draait het op een handjevol vrijwilligers die de kar trekken. En die moet je koesteren. Want het is niet meer vanzelfsprekend dat je je belangeloos inzet.”

De gemeente Leidschendam Voorburg heeft eerder besloten geld te reserveren voor een corona herstelbeleid. Ruim € 1 miljoen wordt in 2022 uitgetrokken om te investeren in onder andere winkelgebieden, speelruimtes en wandelgebieden. De investering in de sociale infrastructuur blijft, volgens het CDA, achter. Het CDA stelt daarom voor verenigingen en stichtingen met actieve vrijwilligers een bescheiden beurs toe te kennen, waarmee ze hun vrijwilligers in het zonnetje kunnen zetten. Strous: “Het gaat vaak niet om het geld, maar om de waardering. Met een beurs kun je een vrijwilligersvergoeding uitkeren, een cadeautje geven aan je vrijwilligers of een BBQ organiseren. Als dat laatste weer mag, althans.”

Het voorstel komt in januari in de gemeenteraad.