Het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg heeft excuses aangeboden over het geheime onderzoek naar islamitische organisaties.

In een brief aan de raad geeft het college aan dat het besluitvormingsproces zorgvuldiger had gekund. Het college betreurt dat hierdoor geen goede afweging is gemaakt en verontschuldigt zich bij het moskeebestuur dat er door het geheime onderzoek spanning op de relatie is komen te staan.

Wouter Jorissen, fractievoorzitter van D66, vindt excuses een halfbakken oplossing. 'Wat heb je aan excuses? De gemeente had zich vóóraf de vraag moeten stellen of het verwerken van de persoonsgegevens van 36 gemeenteleden wel rechtmatig was. Ze hebben dat niet gedaan en dat neem ik ze kwalijk.' 'Deze kwestie ligt gevoeliger dan het zeggen van 'sorry, zand erover en we gaan weer verder.' Er is ook nog geen antwoord op de vraag of er wel of niet iemand undercover de moskee is ingegaan', vervolgt Jorissen tegen mediapartner Omroep West.

Daarnaast vindt de D66-fractievoorzitter dat mensen beschikking moeten krijgen over de informatie die over hen is verzamelt. Het liefst met een begeleidend gesprek waarin de gedupeerden een toelichting krijgen over wat er van hen op papier is gezet. 'Ik zal hiertoe oproepen in het debat wat ik hierover aanvraag', beëindigt het raadslid.