Het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg bood vorige week excuses aan over het geheime onderzoek naar islamitische organisaties.

D66 Leidschendam-Voorburg vindt echter excuses onvoldoende. Dat vertelde D66 fractievoorzitter Wouter Jorissen in het programma Midvliet Actueel. Jorissen twijfelt of er genoeg aanleiding was om dit onderzoek te starten. ‘Wij hebben als gemeenteraad geen keuze voorgelegd gekregen over of we dit onderzoek wel of niet gingen uitvoeren’, aldus Jorissen.

Onderzoek naar extremisten
Aanleiding voor het onderzoek was volgens de gemeente dat er behoefte was aan een brede krachten veldanalyse over extremisme in de gemeente Leidschendam Voorburg. ‘Er was behoefte aan een heel breed beeld over allerlei verschillende vormen van extremisme in onze gemeente. Maar waar het onderzoek eigenlijk feitelijk over is gegaan, is puur en alleen de moskee in Leidschendam.’ Jorissen vindt dat dit te ver gaat. ‘Er zijn verschillende vormen van extremisme, zoals rechtsextremisten, links, moslimextremisten en eigenlijk heeft het onderzoek volledig als focus gehad, kunnen we lezen in de raadsbrief, dat de moskee de grootste focus was en dat alle andere vormen van extremisme helemaal niet aan bod zijn gekomen.’ Dit doet vermoeden dat er dan toch een ander motief achter dat onderzoek zat dan aanvankelijk is medegedeeld.

Gevolgen voor de moskee
Volgens D66 heeft hierdoor een enorme vertrouwensbreuk plaatsgevonden. ‘Ik heb met het moskeebestuur al een aantal keer contact gehad. Het bestuur heeft aan altijd heel goed en prettig contact te hebben gehad met de gemeente. Het moskeebestuur ervaart dit dan ook als een dolk in de rug en daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Op het moment dat je achteraf te horen krijgt dat er iemand undercover in die moskee is verschenen en daar allemaal gegevens heeft verzamelden gesprekken heeft gevoerd. Vervolgens weet je helemaal niet wat er met die gegevens gebeurt. Volgens de Nederlandse wet hoor je ook beschikking te hebben over die gegevens.’

Excuses te mager
Jorissen vindt de excuses van het college te mager en is van mening dat ze de daad bij het woord moeten voegen. Naast de excuses ziet D66 graag dat het college laat zien wat ze van iedereen hebben verzameld, wat ze ermee hebben gedaan en wat ze er nog mee gaan doen.
Op dinsdag 25 januari gaat D66 dit onderwerp aan de kaak stellen in de gemeenteraad. Jorissen verwacht steun te krijgen van andere partijen in de raad. ‘Ik heb al met een heel aantal partijen onderling al even contact gehad, want dit is natuurlijk wel een groot onderwerp’. Dit zal allemaal plaatsvinden tijdens de eerste raadsvergadering van 2022.

Luister het hele interview met Wouter Jorissen terug via uitzending gemist.