Dat de coronatijd met alle lockdowns er de afgelopen twee jaar ingehakt heeft staat buiten kijf.

Toch heeft het hier en daar ook mooie initiatieven opgeleverd. Antoinette van der Maas en Hein Schut zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. ‘Als we noodgedwongen dichter bij huis moeten blijven, dan zullen we er van genieten ook’.
Hein, die als aquarellist toch al graag de mooie plekjes in de buurt vereeuwigt, besloot de stap te nemen om maar eens serieus werk te gaan maken van een lang gekoesterde wens: een echt boekje uitgeven met zijn eigen aquarellen. De titel had hij al: Gezien op de fiets. Een persoonlijke verwijzing naar zijn vader, van wie hij de liefde voor aquarel heeft meegekregen. Die maakte altijd geschilderde dagboeken met de titel Gezien onderweg.

Toen gaandeweg het aantal aquarellen echt vorm begon te krijgen, kwam de gedachte op dat over al die plekjes zoveel leuks te vertellen is. Er is immers in de literatuur veel te vinden over de rijke geschiedenis van Leidschendam en Voorburg. Hoe leuk zou het zijn om bij iedere aquarel een anekdote of wetenswaardigheid te vermelden.

Met dat idee in het hoofd besloot hij Antoinette te benaderen. Hij kende haar als moeder van een van zijn buren. ‘Op verjaardagsfeestjes spraken we elkaar wel en hadden altijd wel een goede klik. Het leek me dat iemand met zo’n brede belangstelling en aanstekelijk enthousiasme er vast wel voor te porren zou zijn.’

Antoinette hoefde inderdaad niet lang na te denken. ‘Ik vind nu eenmaal altijd alles leuk en zit bovendien toch nooit stil.’ Als taalcoach neemt zij haar studenten ook altijd al graag mee om ze op de fiets wegwijs te maken. Zelf leest ze alles over de historie van de regio en ze wil het ook graag uitdragen aan anderen; niet zo gek als je bedenkt dat zij in haar werkend leven ook altijd met educatie bezig is geweest.

De samenwerking bleek een gouden greep. Het boekje wordt nu daadwerkelijk uitgegeven en ziet er prachtig uit. Er zijn zes fietstochten in uitgezet met het Damcentrum of het centrum van Voorburg als startpunt. De aquarellen en beschrijvingen nodigen uit om zelf ook op de fiets te stappen.

De lancering van het boekje wordt gecombineerd met de opening van de expositie waar de originele aquarellen uit het boekje tentoon worden gesteld. Zowel de boekjes als de aquarellen zullen daar ook te koop worden aangeboden. Om het feestje compleet te maken zal er bovendien live muziek zijn. Babette Zwinkels, een jonge getalenteerde zangeres en winnaar van de Kunstbende 2020, zal met chansons te sfeer compleet maken.

Het evenement zal op zaterdag 23 april plaatsvinden bij ‘In de bonen’, in de voormalige kerk op het Schakenbosch-terrein aan de Veursestraatweg 185 in Leidschendam, inmiddels ook wel bekend als Landgoed Voorlei. De tentoonstelling zal nog twee weken doorlopen en bezocht kunnen worden tijdens de openingstijden van In de bonen. Wie slim is komt op de fiets. Het ligt immers op de route.

Gezien op de fiets 2

Gezien op de fiets 3
Gezien op de fiets 4
Gezien op de fiets 5