Boegbeeld Frank Rozenberg vertrekt uit de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. In Midvliet Actueel vertelt Frank Rozenberg over zijn tijd als lokale politicus.

Rozenberg begon zijn lokale politieke loopbaan in 2005 bij de VVD, maar hij stapte in 2010 over naar GBLV/Gemeentebelangen waar hij wethouder werd.

Groei GBLV door ervaring en kennis
Frank Rozenberg is van mening dat de groei van de lokale partij GBLV mede veroorzaakt is door zijn ervaring en kennis op gebied van politiek die hij heeft ingebracht. Hierdoor heeft Gemeentebelangen een andere oppositie gevoerd dan dat het vroeger gewend was. Dit heeft geleid tot bekendheid. Een voorbeeld hiervan is het buitengebied van Stompwijk. ‘Door jezelf niet te profileren als persoon, maar als partij, heeft meegeholpen om de verkiezingswinst te behalen’, aldus Rozenberg.

‘O jee, daar komt politicus Rozenberg’
Rozenberg heeft nooit een probleem gehad om opeens aan de andere kant van de tafel te zitten. Het gaat hem om de rol die hij op dat moment vervult. ‘Bij de eerste kennismaking hadden de ambtenaren toch iets van: ‘O jee, daar komt de politicus Rozenberg’. Ik heb gezegd ‘nee hoor, ik ben bestuurder vanaf nu’.

Voor een aantal zaken heeft Wethouder Rozenberg zich hard gemaakt. Een van zijn aandachtspunten was het economische verkeer in Voorburg. ‘Het was gewoon aan het wegzakken. Wat ik toen gedaan heb is met de musea, met de winkeliersvereniging en met de buurtvereniging heel stevig een gebaar gemaakt van: willen we dit gebied wel of niet op de kaart zetten. Dit hebben we gedaan door uniformiteit in het straatbeeld te krijgen. Maar ook de verandering van de naam Oud-Voorburg naar Huygenskwartier te hebben veranderd.’

Splitsing tussen VVD en GBLV
De Duivenvoordecorridor rondom de dure villa’s was uiteindelijk voor GBLV reden om het vertrouwen in de VVD op te zeggen. Dat gaf op een gegeven moment een breuk binnen het college. ‘De Duivenvoordecorridor is een heel bijzonder dossier geweest. Het is een dossier dat ik bij het aantreden als wethouder in mijn portefeuille kreeg. De gedachte was dat alles op orde was, maar het bleek dus helemaal niet op orde te zijn en dat werd steeds erger. Het was eerst iets van 4,6 miljoen, toen werd het 11 miljoen en uiteindelijk was het 18,6 miljoen verlies en altijd is dat verborgen gebleven.’

Strijdbijl nog niet begraven
Rozenberg: ‘Ik denk dat er binnen de fractie nog steeds mensen zijn die wat moeten hebben met de VVD. Dus dat oud zeer zal er zijn. Ik zou in die zin voorzichtig zijn om deze coalitie vier jaar lang in stand te laten zijn. Ook binnen de partijen spelen nog steeds zaken die dat erg lastig maken.’ Frank Rozenberg heeft vier jaar geprobeerd de fractie bij elkaar te houden. ‘Het mooie van de fractie is dat het een heel diverse fractie is. Er is ook een groot risico dat je uit elkaar valt’.

Vertrek uit lokale politiek
‘Het is niet prettig, maar aan de andere kant heb ik ook geleerd dat politiek iets is dat van de ene op de andere dag kan wijzigen. Het moment dat je daar je ziel en zaligheid aan verkoopt, dan is het niet goed Je moet wel betrokken zijn, maar je moet ook weten dat als men daar is dan moet je gewoon vertrekken. Dan is het klaar.’ Toen dit moment voor Rozenberg als wethouder was aangebroken bij een besluit over de komst van een supermarkt gaf hem dit achteraf toch een bevrijdend gevoel.

Tot het gaatje bij de debatten
‘Rozenberg: ‘Je weet ook dat als je als raadslid die volksvertegenwoordiger mag spelen. Ik kan er heel slecht tegen als het college of wethouders of de raad met de pet ernaar gooien. Het zijn serieuze dingen waar we het over hebben. Een brug van 40 miljoen euro, cultuur dat op de kaart moet worden gezet, de economische ontwikkelingen van de gemeente, de bereikbaarheid van de gemeente. Er zitten allemaal mensen achter zoals inwoners en ondernemers die daar belang bij hebben. Als je die niet vertegenwoordigd maar er zit voor je eigen stoel, dan gaat het niet goed. Ik heb altijd op het scherpst van de snede het debat gevoerd, maar wel altijd met initiatieven gekomen.’

Frank Rozenberg is niet bang om in een zwart gat te vallen nu hij is afgetreden. ‘Op het moment dat het klaar is, is het klaar. Ik heb nog vele andere dingen te doen en zoals iemand zo mooi zei: waar sommige deuren zich sluiten, openen zich anderen'.

Bij zijn afscheid van de gemeenteraad op 29 maart jl. ontving Rozenberg een Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn inzet als raadslid. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.