Op 4 mei worden ook in Leidschendam-Voorburg de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Daarnaast worden degenen die streden voor de vrede en vrijheid en daarbij het leven lieten herdacht. In Leidschendam-Voorburg zijn er 3 monumenten waar herdacht wordt en kransen worden gelegd. Inwoners kunnen deze herdenkingen bijwonen. Daarnaast roept de gemeente inwoners op om op 4 mei tussen zonsopgang en zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen als teken van eerbied en respect voor alle oorlogsslachtoffers.

Drie plekken om te herdenken
Om 13:30 uur start de herdenking en kranslegging bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Leeuwenbergh in Leidschendam. Hier herdenken het Ministerie van Defensie en de gemeente de militairen die hier tijdens de strijd het leven lieten in de meidagen van 1940.

Om 16:30 uur is er een kranslegging bij het monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Hier worden verzetshelden uit de gemeente herdacht.

Om 20:00 uur vinden de herdenking en kransleggingen bij het Monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwendepark in Voorburg plaats. Bij dit monument worden alle medeburgers herdacht die tijdens de bezettingsjaren of in de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Burgemeester Bijl houdt een toespraak, een basisschoolleerling leest een gedicht voor en er wordt muziek gespeeld door De Harmonie van Forum Hadriani.

Bloemen of steentjes
Inwoners kunnen bloemen bij de 3 monumenten neerleggen. In het Sijtwendepark kunnen bezoekers ter plekke een bloem ontvangen om deze tijdens het defilé bij het Monument voor Vrede en Vrijheid neer te leggen. Naast een bloem kunnen bezoekers hier ook een steentje ontvangen om naar Joods gebruik bij het monument achter te laten.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat Nederland sindsdien in vrijheid leeft. Er wordt op deze dag stil gestaan bij de waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten. Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.

Foto: Michel Groen