Viktoria probeert er in Voorburg echt iets van te maken

Veel Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in gastgezinnen. Onder meer door de Voorburgse Daniella van Bergen, die samen met haar gezin besloot om de 35-jarige Viktoria Gopko onderdak te bieden.

Voor haar werk als nieuwsfotograaf, ging Daniella van Bergen mee op een busreis van Den Haag naar de Oekraïense grens. “Op de heenweg volgeladen met eten, kleding en medicijnen, op de terugweg vol met vluchtelingen. Wat mij vooral opviel, waren de enorme tegenstellingen. Aan de ene kant het gevoel van opluchting, omdat het hen was gelukt om veilig de grens met Polen over te steken. Maar tegelijk ook angst en wanhoop, want hoe nu verder?”

Een week na terugkomst wordt Daniella gebeld door één van de vluchtelingen die ze tijdens haar reis heeft ontmoet. Of ze misschien onderdak wist, voor een vriendin die nu alleen in Polen was. Daniella en haar gezin besluiten haar zelf in huis te nemen. “Het was wel even puzzelen. We hebben een extra bed in huis gehaald en onze zoon en dochter samen op één kamer gelegd, waardoor we Viktoria een eigen plekje kunnen geven.”

Het is voor iedereen aanpassen. En vooral elkaars privacy respecteren. Zo blijft Viktoria ’s morgens vaak wat langer op haar kamer, zodat het Voorburgse gezin alle rust de ochtendroutine kan afwerken. “En andersom weten wij dat als zij op haar kamer is, ze even tijd voor zichzelf nodig heeft.”

Daarnaast gaat Viktoria ook graag haar eigen gang. Ze wandelt veel en Daniella heeft in haar netwerk rondgevraagd of Viktoria her en der een keer mee mag doen met een yoga- of schilderworkshop. Via een kennis uit de horeca hebben ze ook een baantje voor haar kunnen regelen. Heel fijn, want hoewel het gastgezin op alle vlakken wil helpen, vindt Viktoria het ook fijn om onafhankelijk te zijn en op eigen benen te staan.

Daniella: “Deze mensen hadden een fijn leven in Oekraïne. Ze hebben hier niet voor gekozen. Ze zijn uit angst voor hun leven gevlucht met slechts een kleine rugzak vol herinneringen aan thuis. Ze komen in een land waar ze niemand kennen en hebben veel vragen, waar niet altijd een antwoord op is. Wij proberen haar daarin zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast maakt Viktoria zich ook wel zorgen om haar ouders en broer. Die zitten nog in Zaporija.”

Daniella benadrukt dat de aanwezigheid van Viktoria ook erg gezellig is en voor de kinderen een goede levensles. “Viktoria spreekt goed Engels, maar mijn kinderen niet. Ze zijn pas 3 en 7. Om met Viktoria te communiceren gebruiken de vertaalapp SayHi. Dat gaat heel goed. Viktoria staat heel positief in het leven. Ze denkt vaak terug aan thuis, maar probeert ook hier in Voorburg er iets van te maken. Dat maakt haar in mijn ogen sterk en krachtig. Ondanks de ellende kijkt ze liever vooruit. Ze durft te dromen in haar wereld van oorlog.”

Bron: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Foto: Daniella van Bergen Gastgezin met Viktoria uit Oekraïne