Minibosjes aanplanten, insectenhotels bouwen en klussen in buurtparken.

De jonge vrijwilligers van IVN Stadsvergroeners hebben dit jaar veel werk verzet. Het doel: meer natuur in de stad en daarmee bijdragen aan meer biodiversiteit. De plannen voor komend jaar zijn ambitieus. Daarom zoeken de IVN Stadsvergroeners meer jonge pioniers in Zuid-Holland die hun mouwen willen opstropen.

Jonge mensen willen graag actief bijdragen aan de natuur, maar ze weten soms niet waar ze precies moeten beginnen. De IVN Stadsvergroeners maken het voor alle jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar mogelijk om actief aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door Tiny Forests (minibosjes) te planten. Maar ook door andere natuurklussen, workshops en buitenactiviteiten uit te voeren en te organiseren. Een groene opleiding of achtergrond is niet nodig. ‘Het is leuk om met gelijkgestemden samen te komen en buiten aan de slag te gaan om bij te dragen aan de biodiversiteit in de stad’, zegt Mark van der Kolk (30), lid van het Kernteam van de IVN Stadsvergroeners. ‘Het is laagdrempelig, vrijblijvend en bovenal erg gezellig!’

Groene klussen
De IVN Stadsvergroeners bestaan pas een jaar, maar ze kunnen nu al terugkijken op veel mooie groene klussen. Ze maakten een wand van wilgentenen voor het Kabouterbos in Alphen a/d Rijn en ze bouwden een groot insectenhotel in een Tiny Forest in Schiedam. En op 12 juni organiseerden ze een mini-event over stadsnatuur met gave workshops en lezingen, onder meer over zaadbommen maken en composteren.

Boost geven aan stadsnatuur
Komend jaar schalen de IVN Stadsvergroeners verder op, de plannen zijn ambitieus. De jongeren willen ook scholen en vrijwilligers in buurten gaan ondersteunen, bijvoorbeeld bij onderhoudsklussen op groene schoolpleinen en in buurttuinen. En ze willen de stadsnatuur een boost geven door te helpen bij de aanleg van een eigen Tiny Forest, groene geveltuintjes en boomspiegels. Mark: ‘Wij vinden het erg belangrijk om ons steentje bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering en de toename van biodiversiteit. Alle kleine beetjes helpen daarbij. Hoe meer we helpen bij verschillende activiteiten en initiatieven, hoe groter de impact.’

Doe mee!
Ben je tussen de 18 en 30 jaar en wil je actief bijdragen aan de stadsnatuur? De IVN Stadsvergroeners zoeken een aantal nieuwe leden voor het kernteam. Ben je van september t/m maart 2 á 3 uur per week beschikbaar? Meld je dan aan via www.ivn.nl/ivn-stadsvergroeners en maak samen met andere jonge mensen de wereld een stukje groener.

Jonge groen pioniers 2