Actieve bewoners meten de luchtkwaliteit op diverse plekken in Leidschendam-Voorburg.

LV2 – Lucht Voor Leidschendam-Voorburg is een club inwoners die, door inzicht te bieden in de luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten daarvan, zich actief inzet voor gezonde lucht in de gemeente. Activiteiten behelzen het meten met (goedkope) sensoren, het analyseren en het rapporteren van de resultaten, maar ook door de opbouw van kennis op dit gebied, en deze kennis te gebruiken in gesprekken met beleidsmakers – alles met het doel om Leidschendam-Voorburg een gezondere leefomgeving te bieden.

In Leidschendam-Voorburg 50 metertjes
In Leidschendam-Voorburg staan zo’n 50 metertjes - in de buurt van bekende knelpunten: Mall, Binckhorst, Utrechtse Baan. Er staan er geen in Stompwijk. Stompwijk, als landelijk gebied, lijkt “schoon”, maar hoe schoon is niet bekend. Er komt altijd vervuiling van andere streken (vervuiling van Rijnmond kan deze kant opkomen), maar er zijn ook andere bronnen. De A4 natuurlijk – uitlaatgassen en fijnstof afkomstig van diesels, slijtage van asfalt en van bouwwerkzaamheden aldaar. Verder lokaal geproduceerd fijnstof – houtstook bijvoorbeeld, en ook diesels. Ook kan de combinatie ammonia en uitlaatgassen fijnstof produceren.
Mogelijke bronnen genoeg.

Oproep bewoners Stompwijk
LV2 wil daarom ook in Stompwijk een aantal meters plaatsen. De meters bestaan uit een klein kastje, waarin de sensor zit, en een module om contact te maken met internet. Het kastje wordt gevoed door een laag voltage voeding.
Het transformatortje moet binnen staan, en er moet dus een draad naar buiten worden gevoerd. Het meetkastje moet op zo’n twee meter hoogte worden opgehangen op een plek met voldoende ventilatie. LV2 helpt bij het uitzoeken van een geschikte plaats en bij het ophangen.
Als men zo’n metertje aan het huis of op het balkon wil hebben - graag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met uw contactgegevens en adres (en eventueel over welke vervuiling u zich het meest zorgen maakt). Uiterlijk eind oktober zal men de beschikbare metertjes (er zijn er zo’n vijftal) in Stompwijk plaatsen. Als er (te)veel gegadigden zijn regelt LV2 een vergadering om in gezamenlijkheid te beslissen waar de stations moeten komen.
Voor meer informratie graag mailen naar Frans Kets en Henk Thomas op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..