Op 9 en 13 november 1961 reden er voor de laatste keer Blauwe Trams van de Noord-Zuid-Hollandsche Tramwegmaatschappij door de Haagse regio.

Om dit feit te herdenken maakt het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) op zondagmiddag 13 november enkele ritten met de historische NZH-tram A106 .

De tram vertrekt vanaf het HOVM-terrein aan de Parallelweg om 12.45 naar Voorburg station en komt hiermee dicht bij de voormalige route van de Blauwe Tram, namelijk Parkweg - Koningin Wilhelminalaan. 

Behalve naar Voorburg rijdt de tram om 14.00 naar Scheveningen en om 15.15 uur naar Delft De ritten zijn onderdeel van de toegangsprijs voor het museum. Kaartjes kunnen worden gekocht in het museum en via de website hovm.nl. Het museum -dat tot 1983 de remise Frans Halsstraat was- is bereikbaar met HTM-tramlijnen 9, 11 en 12 halte Wouwermanstraat..

De NZH-tram A106 is gebouwd in 1911 en is één van de oudste museumtrams in Nederland. De HZH onderhield van 1911-1949 verbindingen tussen Den Haag, Leiden en Katwijk/Noordwijk.
De A106 werd teruggevonden als noodwoning en de vrijwilligers van de Tramweg-Stichting startten de restauratie er van. De historische tram is onderdeel van het mooie rijdende erefgoed van de Tramweg-Stichting, die nu wordt beheerd door het HOVM. De NZH staakte op 9 november 1961 definitief de exploitatie van elektrische trams die nog reden tussen Leiden, Leidschendam, Voorburg en Den Haag.
Op 13 november reden de resterende trams op eigen kracht naar de sloperij bij Allemansgeest in Voorschoten.

Het museum aan de Parallelweg is geopend van 12.30 tot 17.00 uur. Behalve de trams die rijden is ook de rest van de collectie te bezichtigen. De thematentoonstelling ‘Tussen Steden en Dorpen’ geeft een beeld van de interlokale tram. Voor de jonge bezoekers is er het Tina & Tony Raadspel met leuke prijzen.

Bron: HOVM foto Chris Westerduin