Winkelcentrum De Julianabaan in Voorburg wordt omgeven door middelbare scholen. Dat maakt de winkeliers extra kwetsbaar voor diefstal door scholieren.

In de middagpauze staan er lange rijen leerlingen voor de ingang van de Albert Heijn, de Jumbo en de drogisterijen. Het personeel laat de tieners in kleine groepjes naar binnen gaan. In de Jumbo is er tascontrole en krijgen scholieren een mandje met een speciale kleur, zodat ze makkelijker in de gaten gehouden kunnen worden. Toch worstelen winkeliers nog altijd met tieners die snacks of make-up stelen. 'Door het personeelstekort, neemt de diefstal toe'. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Rond het middaguur wemelt het in de Julianabaan van de middelbare scholieren. Velen kopen snacks of wat te drinken en hangen vervolgens op het plein voor de Jumbo of de Albert Heijn. Olivier staat er ook vaak met zijn vrienden. 'Of mensen van mijn leeftijd stelen? Jazeker', vertelt hij. 'Een vriend van mij is pas nog betrapt. Hij kreeg een waarschuwing en volgens mij ook een winkelverbod.'
Volgens de vrienden gebeurt het vaker dat jongeren niet gepakt worden. 'Bij de zelfscanners scannen ze dan bijvoorbeeld de helft niet. Wij kennen vooral een meisje dat dit veel doet. Zij neemt van alles mee in haar trui. Laatst nog een pak sushi. Snacks worden het meest vaak gestolen, zoals croissantjes, energydrink en chocolade. Meisjes doen het volgens mij vaker dan jongens. Zij worden wel minder in de gaten gehouden, dat is oneerlijk.'

'Te makkelijk om te stelen'
Verderop staat een groep van het Corbulo College. De school ligt tegenover het winkelcentrum. 'Tuurlijk wordt er gestolen', zegt een leerling. 'Alles is duur en het is gewoon te makkelijk om te stelen', zegt hij. 'Velen doen het voor de sport.' Het stoort de jongeren wel, dat ze in winkels zo in de gaten worden gehouden. 'Personeel loopt vaak met me mee door de winkel. Alsof ze er vanuit gaan dat je wat verkeerds gaat doen', zegt een jongen.
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft jeugdagenten. Zij plaatsten recent nog een bericht over meisjes onder de 18 jaar die op tiktok manieren laten zien hoe zij winkeldiefstal kunnen plegen. 'Minderjarige winkeldieven zijn een bekend probleem in Leidschendam-Voorburg, met name in de buurt van supermarkten en middelbare scholen', zegt een woordvoerder van de politie hierover.

Make-up, elektronica en eten
'Kijken we naar de goederen die gestolen worden, dan gaat het voornamelijk om make-up, elektronica en in supermarkten eten en blikjes drinken. Welke straf een jongere die gepakt wordt krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren. Jongeren kunnen naar Halt doorverwezen worden, maar ook een boete of een proces-verbaal krijgen. In het laatste geval zal ook een strafblad volgen.' De politie zegt contact te hebben met winkeliers en met scholen over dit probleem.

Voor Ajolt Elsakkers, rector van het Sint Maarten College dat dichtbij het winkelcentrum ligt, is het een bekend probleem. 'De wijkagent komt regelmatig op bezoek en dan worden dit soort thema's ook besproken', vertelt hij. 'Hiermee willen we ook een signaal afgeven naar leerlingen: de school en de politie hebben goede onderlinge banden. Wij besteden op school niet heel specifiek aandacht aan de winkeldiefstal in winkelcentrum Julianabaan. Wij zien dit meer als een individuele kwestie tussen de scholier en de winkelier. Maar wij hebben bijvoorbeeld wel lessen over normen en waarden, waarmee wij ook jongeren positief hopen te beïnvloeden', vertelt hij.

Dagelijks make-up gestolen
De tien leerlingen waar Omroep West mee sprak, kennen op één na allemaal wel iemand die een keer winkeldiefstal heeft gepleegd. Meestal zijn deze leerlingen er vanaf gekomen met een waarschuwing. Soms kregen zij een winkelverbod. Volgens een medewerker van een winkel die anoniem wil blijven, is het lastig om op te treden tegen winkeldiefstal. 'Wij hebben door personeelstekort eigenlijk al te veel werk te doen. Daarom kunnen we winkelende scholieren niet de hele tijd in de gaten houden.'
Volgens de medewerker - die bij een drogist werkt - komt het dagelijks voor dat er make-up wordt gestolen. 'Dat merken wij bij tellingen en soms zie je het vanaf een afstand gebeuren. Maar wij mogen niet de winkel uitlopen om dieven achterna te gaan. En dat durven we ook niet altijd.' Een medewerker van Action geeft aan dat de diefstal wat is teruggelopen door hun strengere beleid. Leerlingen mogen nu maar per twee in de winkel', zegt hij. Dit staat ook op een briefje op de deur. 'Zo behouden we de controle. Het is eigenlijk triest dat dit nodig is, maar het helpt dus wel.'

Tassencontrole
Bij de Jumbo hangt een poster op de deur gericht aan scholieren, waarop staat dat zij geen rugzak mee mogen nemen en dat een mandje verplicht is. Ook is er een permanente tassencontrole. Ramon Groenendijk, filiaalmanager van de Jumbo in de Julianabaan: 'Ons personeel is alert op winkeldiefstal. Niet alleen door scholieren, maar ook door ander winkelend publiek', vertelt hij. 'Binnenkort komt de wijkagent bij ons langs om een video over dit thema op te nemen', vertelt hij.
Als de scholieren naar een oplossing wordt gevraagd, blijft het veelal stil. 'Ze blijven toch wel stelen', stelt een scholier. 'Als jongeren dat willen, vinden ze wel een manier.' Volgens twee meisjes kan het helpen als de politie zich in de pauze in het winkelcentrum laat zien. 'Ik denk dat jongeren dan minder risico durven te nemen.'

Tangen Omroep West 2
De jeugdagenten van de politie Leidschendam Voorburg hebben een oproep aan de ouders op hun site gesplaatst:
Beste ouders,
De laatste tijd treffen wij bij verdachten van winkeldiefstallen deze gereedschappen aan. Het zijn voornamelijk jeugdige meiden onder de 18 jaar. Op social media, waaronder tiktok, zien zij manieren hoe zij een winkeldiefstal kunnen.
Ongeacht de filmpjes is de diefstal uit eigen beweging en nog steeds strafbaar. Ik wil de ouders en verzorgers dringend verzoeken het hierover te hebben met de kinderen.
Aan de kinderen wil ik vragen na te denken wat je doet en niet mee te gaan hierin. Bespreek het ook in jouw vriendengroep, dat je er niet bij betrokken wilt worden.

Reactie winkeliers
Omroep West sprak met medewerkers van zeven winkels in Julianabaan. Allemaal zeiden zij last te hebben van diefstal door jongeren. Medewerkers van twee winkels gaven aan dat ze een toename lijken te zien. Niet alleen van diefstal door jongeren, maar ook door ouderen. Alle medewerkers noemen het personeelstekort als reden waardoor het lastig is om dieven op heterdaad te betrappen. Winkelcentrum Julianabaan is niet de enige plek waar diefstal door scholieren veel voorkomt. Ook in The Mall of the Netherlands zeggen winkeliers er last van te hebben. Westfield - de eigenaar van het winkelcentrum - zegt hierover: 'Wij volgen dit soort zaken zeer nauwlettend. De Mall heeft verschillende preventieve maatregelen getroffen in het winkelcentrum, zoals CCTV, waardoor wij nauw kunnen samenwerken met de winkeliers, onze beveiligingsteams en de politie om dit soort zaken te bestrijden.'

Bron: Omroep West Annemieke Ruggenberg
Foto boven: Omroep West, foto onder: politie Leidschendam-Voorburg