In het winterseizoen staan Swaensteyn en Hofwijck weer als vanouds in het teken van kerst en gezellig samenzijn.

Beide locaties van het Huygensmuseum in Voorburg worden door de vrijwilligers voorzien van sfeervolle versiering en in Swaensteyn is de tentoonstelling Kerst uitgestald te bewonderen. Bezoekers kunnen bovendien genieten van diverse concerten, lezingen en kinderworkshops.

Kerst uitgestald
Van 7 december tot en met 8 januari is in Swaensteyn de tentoonstelling Kerst uitgestald te zien. De tentoonstelling bestaat uit de mooiste kerststallen en kerstgroepen uit de collecties van verzamelaars Anita Lankhuijzen, Meindert Marijs en Cees Nijgh, en de eigen verzameling van Swaensteyn. Pronkstuk is een unieke Napolitaanse kerstgroep die uit meer dan honderd figuren bestaat. De door Anita Lankhuijzen samengestelde groep biedt kijkplezier voor jong en oud. In de tentoonstelling is, naast een grote variëteit aan traditionele kerststallen, aandacht voor papieren kerststallen. Deze zogenaamde ‘grafische kerststallen’ waren vroeger een goedkoop alternatief voor kerststallen met beeldjes.

Lichtjesavond en Tweede Kerstdag
Lichtjesavond is niet compleet zonder een bezoek aan Hofwijck! De tuin van de buitenplaats wordt prachtig verlicht en het huis is van top tot teen feestelijk versierd met kransen, kersttakken en een klassieke kerstboom. Geniet van een warme wafel, choco of een glaasje glühwein, met op de achtergrond het Dickenskoor van Theatergroep Spot. In de museumwinkel is een speciale boeken uitverkoop. Tijdens Lichtjesavond blijft Hofwijck geopend van 17.00-21.00 uur, entreeprijs is 50% korting, kinderen gratis. Ook op Tweede kerstdag kunt u een sfeervol bezoek brengen aan zowel Swaensteyn als Hofwijck. De musea zijn dan geopend van 12.00-16.00 uur.

Lezingen in Swaensteyn
Op de zondagen 11, 18 en 26 december verzorgt Meindert Marijs om 14.00 uur een lezing over ‘Anna – De moeder van Maria’. In deze boeiende lezing wordt verdieping gegeven op het kerstverhaal, waardoor de kunstwerken en kerststallen in de tentoonstelling Kerst uitgestald verder tot leven komen. De lezingen zijn gratis in combinatie met een geldig entreebewijs.

Kinderworkshops
Het Huygensmuseum organiseert in de kerstvakantie twee leuke kinderworkshops! Op 28 december gaan we in Swaensteyn de mooiste kerstboompjes en Nieuwjaarswensen knutselen. En op 4 januari is in Hofwijck de bijzondere workshop Thaumatroop en Anamorphose maken. De workshops zijn voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en kosten 7,50 euro per deelnemer (inclusief entree en limonade) en starten om 14.00 uur.

Zondagochtendconcerten in Hofwijck
In het winterseizoen kan weer genoten worden van de zondagochtendconcerten in Hofwijck. Het Huygensmuseum presenteert een sprankelend en muzikaal afwisselend programma met optredens van het Caran-duo (18 december), Amuse-oreille (15 januari) en Camerata Trajectina (5 februari). De concerten vinden plaats van 11.00-12.00 uur. Vanaf 10.30 is de inloop met een kopje koffie of thee. Kosten zijn 19,50 euro per persoon.

Zie voor meer informatie en aanmeldingen: swaensteyn.nl/agenda en hofwijck.nl/agenda

Foto:  De pronkzaal van Hofwijck: Charles Groeneveld