In de maand december krijgen ruim 275 groep 8-leerlingen in Leidschendam en Voorburg les over vuurwerk.
Politie, brandweer en handhavers van de gemeente vertellen de kinderen hoe ze veilig kunnen omgaan met vuurwerk, wat ze beter niet kunnen doen en hoe ze het verschil herkennen tussen legaal en illegaal vuurwerk.

Burgemeester Jules Bijl: “Het is het beste als kinderen alleen onder begeleiding van ouders vuurwerk afsteken. Natuurlijk is het extra spannend om het stiekem en zelf te doen. Daarom is het zo belangrijk dat als zij vuurwerk aansteken, ze wel weten hoe het moet. Zo komen we zo veilig mogelijk de jaarwisseling door.”

Kindcentrum Trampoline trap af
Brandweervrouw Hanneke en handhaver Fabienne gaven dinsdagochtend 6 december de eerste les aan groep 8 van Kindcentrum Trampoline in Leidschendam. De leerlingen leerden welke regels er gelden voor het afsteken van vuurwerk. Ook werden zij bewust gemaakt van het gevaar van het onveilig afsteken ervan. Aan het eind van de les ontvingen zij allemaal een veiligheidsbril.

Minder vuurwerkslachtoffers
De laatste les over vuurwerk staat gepland op 19 december. Na die les hebben ruim 275 groep 8-leerlingen op 11 van de 21 basisscholen in de gemeente vuurwerkles gehad. De lessen worden gegeven aan 10- en 11-jarigen (groep 8), omdat dat de gemiddelde leeftijd is waarop kinderen beginnen met het afsteken van vuurwerk.

Jules Bijl: “Veel ongelukken vinden plaats in die leeftijdsgroep. We hopen door de lessen niet alleen het aantal vuurwerkslachtoffers te verminderen, maar ook het aantal aanhoudingen onder jongeren en de schade tijdens de jaarwisseling te beperken.”

 
Foto: Robin Thoma via gemeente LV