Een fraudezaak die al twaalf jaar speelt, komt binnenkort eindelijk tot een ontknoping. 

Danny N. zou scholen in Leidschendam-Voorburg voor een half miljoen hebben opgelicht. Daarnaast zou hij als vriendendienst een dakopbouw hebben laten plaatsen op het huis van een directeur waar hij zaken mee deed. 'Maar met de wijsheid van nu had ik het niet gedaan.' Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, wordt de ondernemer veroordeeld tot 240 uur taakstraf voor fraude. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.

De zaak tegen Danny N. uit Delft kwam in 2014 in het nieuws toen de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, bij hem binnenviel. Het bedrijf DCG van de verdachte werkte samen met de stichting Pantha Rhei, de koepelorganisatie van lagere scholen in Leidschendam-Voorburg. DCG adviseerde de stichting bij aanbestedingen voor bouwwerkzaamheden, door offertes van aannemers met elkaar te vergelijken.
Niet veel later kreeg de directeur van Pantha Rei kreeg in Zoetermeer een dakopbouw op zijn huis, als vriendendienst.

Volgens Danny N. ging het om niet meer dan een 'lening', waarvan een deel al was terugbetaald. "Maar met de wijsheid van nu had ik het niet gedaan", zei de verdachte in de rechtbank.

Ford Mondeo ingeruild voor Chrysler

Daarnaast zou Danny N. op een andere manier steekpenningen hebben betaald. De bestuurder van Pantha Rhei wilde namelijk in een dure auto rijden, en de verdachte regelde volgens het OM dat hij zijn Ford Mondeo goedkoop kon inruilen voor een dure Chrysler. "Dat kan ik niet geloven, waarom zou ik zoiets gedaan hebben", zegt de ondernemer over die aanklacht.

Een van de grote bouwprojecten waarbij DGC was betrokken, waren de werkzaamheden aan de Professor Casimirschool in Voorburg, door de gemeente begroot op 2,2 miljoen euro. Echter werd de aanneemsom een stuk lager, waardoor er 350.000 euro over bleef. N. hield dat bedrag achter, terwijl hij het geld volgens het OM had moeten terugstorten. De verdachte reageerde dat hij het bedrag had willen investeren in een nieuwe school, bibliotheek en huisartsenpost in Stompwijk. Maar volgens de officier van justitie was er geen vergunning voor die projecten. De aanklager verdenkt N. van witwassen: "Er is gewoon een potje geld gemaakt en opzij gezet."

Half miljoen terugbetalen
Aangezien deze zaak zelfs al twaalf jaar loopt, vindt het Openbaar Ministerie een celstraf niet meer passend. De officier van justitie komt daarom tot een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van een half jaar, een boete van 15.000 euro en terugbetaling van een half miljoen euro aan de gemeente Leidschendam-Voorburg.

De advocaat van Danny N. stelt dat de verdachte niets te verwijten valt. "Hij heeft geen voordeel behaald en is toch bestempeld als miljoenenfraudeur." Zo ging het bedrijf van N. failliet, en onder druk van banken zijn al zijn panden verkocht. De rechter doet op 9 februari uitspraak.

(bron: omroepwest.nl)
(foto boven dit bericht: de Professor Casimirschool in Voorburg (foto: stichting Panta Rhei)