De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg houdt woensdag 1 februari een spoeddebat over het plan om een vakantiepark in Vlietland te bouwen.

Het debat is aangevraagd door de vijf oppositiepartijen: PvdA, SP, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. De voltallige oppositie reageert daarmee op een brief van de provincie, die het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg er vorige week op wees dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad onjuist had geïnformeerd door een aantal aannames aan het papier toe te vertrouwen die volgens de provincie niet kloppen.

De gemeente zou hebben gezegd dat de provincie graag vakantiewoningen wil hebben, wat volgens de provincie weer niet zo is. Raadsleden zijn daardoor verkeerd geïnformeerd over de bouwplannen, stelt het provinciebestuur. Volgens de provincie wordt de raadsleden door de eigen burgemeester en wethouders ten onrechte voorgehouden dat Zuid-Holland met 'doorzettingsmacht' dreigt om het vakantiepark mogelijk te maken.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wil niet alleen een spoeddebat over de onduidelijkheden, maar ook zo snel mogelijk een second opinion op het advies van de gemeentelijke huisadvocaat. Uit dat advies zou blijken dat de gemeente is gehouden tot het betalen van een forse schadevergoeding als de bouw van recreatiewoningen niet mogelijk wordt gemaakt.

Het spoeddebat wordt woensdag 1 februari gehouden in de raadzaal in huize Swaensteyn in Voorburg en duurt van 19.15 tot 21.15 uur. Het debat wordt live uitgezonden via Midvliet TV. De burgerinitiatiefgroep Vlietland heeft een oproep gedaan onder de ondertekenaars van de petitie om de vergadering bij te wonen.
Het te bouwen 'vakantiepark' is al langer een groot onderwerp in zowel Voorschoten als Leidschendam-Voorburg.
Er is veel kritiek op de plannen van het bedrijf Dutch Lake Residence (DLR), dat 222 vakantiewoningen wil bouwen in het recreatiegebied.
Voorschotenaren willen het liever niet, in september tekenden 17.000 tegenstanders een petitie om de plannen tegen te houden.

Woensdag wordt er ook in de Provinciale Staten van Zuid-Holland vergadert over het plan. PVDA-statenlid Evelyn Hijink zal dan een motie indienen voor een second opinion over het bouwplan van de vakantiewoningen in het natuurrecreatiegebied.

Bron: Omroep West
Foto: Burgerintiatief Voorschoten: Het gearceerde deel van Vlietland moet veranderen in het vakantiepark

Lees ook: 1 februari: extra gemeenteraad over Vlietland op Midvliet TV