Leerlingen uit groep 7 van 18 verschillende basisscholen uit Leidschendam-Voorburg doen op 15,16 en 17 mei mee aan het Praktisch Verkeersexamen.

Kinderen leren hun aandacht bij het verkeer te houden en zich niet te laten afleiden door bijvoorbeeld hun mobiele telefoon. Die berichtjes kunnen echt wel even wachten. Verkeerskennis is de basis, maar uiteindelijk moeten de leerlingen het ook in de praktijk kunnen brengen. 
 
Wethouder Jeffrey Keus: “Goed dat er op school aandacht besteed wordt aan deelname in het verkeer. Het wordt steeds drukker op de weg en een ongeluk zit in een klein hoekje. Veilig fietsen leer je als kind door het te doen, eerst onder begeleiding en daarna zelf. Als de kinderen straks naar de middelbare school gaan, dan kunnen ze het zelf doen en zijn ze zich bewust van de regels en hoe het gaat in het verkeer!”
 
Verkeerskennis in de praktijk
Tijdens het verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de verkeerskennis, die zij tijdens lessen op school hebben opgedaan, ook in de praktijk kunnen toepassen. Voordat de leerlingen het examen mogen afleggen wordt eerst hun fiets gekeurd. Ook moeten zij tijdens een ‘beheersproef’ laten zien dat zij klaar zijn om het examen af te leggen. Daarna leggen de kinderen per fiets een route af door de omgeving. 
Er zijn twee fietsroutes uitgezet in de gemeente. Op maandag start het verkeersexamen vanaf het bordes van het Raadhuis in Leidschendam. Op dinsdag en woensdag starten de leerlingen in Voorburg. Onderweg zijn er zes controleposten waar het verkeersgedrag van de kinderen bekeken wordt. Binnen vijf dagen na het examen krijgen de leerlingen de uitslag of ze geslaagd zijn of niet.
 
Foto's: Gemeente Leidschendam-Voorburg

Fietsexamen 2023