Op 15 juni hield Goed Bezig! tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd een netwerkbijeenkomst over ‘bewegend leren’ en de toepassing hiervan op bassischolen.

De bijeenkomst was voor professionals die zich bezig houden met het preventief voorkomen van overgewicht. Er waren leerkrachten van diverse basisscholen uit Leidschendam-Voorburg. De samenkomst werd gehouden bij Kindcentrum Cascade in Voorburg.

De Week voor de Gezonde Jeugd is een initiatief van JOGG, Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst, waar Goed Bezig! onderdeel van is, werkzaam in Leidschendam-Voorburg. De week stond in het teken van het in het zonnetje zetten van ‘Grote Mensen’. Deze Grote Mensen leveren een bijdrage aan het realiseren van een gezonde omgeving voor kinderen en hun opvoeders, zodat kinderen gezond kunnen opgroeien.

Wethouder van Eekelen opende de middag met de uitreiking van het speldje ‘Groot Mens’ aan Marco van Stappershoef van Stapfoods. Marco heeft het Akkoord Gezonde voeding op scholen getekend en is partner van Goed Bezig. Hij doet onder andere het project Kok in de klas, en Kinderkookcafé en verzorgt het watertappunt bij  de Avond4daagse.

Vervolgens gaf Moesin Lahgmich, directeur bij de Cascade, samen met leerkrachten inhoudelijk en praktisch uitleg over hoe zij het bewegen en leren aan elkaar koppelen. Moesin is vijf jaar geleden gestart met de introductie van bewegend leren en deelde zijn ervaringen. Hoe begin je met bewegend leren, hoe implementeer je technieken en waar loop je tegen aan als docent en directeur. Hij behandelde ook de positieve effecten van deze leermethode op de leerlingen. Het was een boeiende presentatie waarbij deelnemers buitengewoon geïnteresseerd luisterden. Er werd een update gegeven over de acties die in de gemeente op de planning staan en informatie over Bewegend leren, hoe doe je dat?
”Een gezonde toekomst, begint met een gezonde jeugd. Goed dat we daar met scholen en partners over in gesprek gaan. De bijeenkomst over bewegend leren gaf mooie inzichten. Laten we samen er voor zorgen dat kinderen en jongeren in beweging blijven, fit zijn en zich goed voelen!” – Wethouder van Eekelen.

“Wij proberen in onze lessen bewegen en leren steeds meer te combineren, het is inspirerend om te horen hoe de Cascade dit heeft opgepakt.” – Leerkracht bassischool.

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd werden nog zes andere ‘Grote mensen’ uit de gemeente in het zonnetje gezet door Goed Bezig! Hun bijdrage is heel belangrijk in de strijd voor de een gezonde omgeving voor de jeugd. Er waren nog meer evenementen waaronder de Peuter4daagse, bezoek van de JOGG ambassadeur Juvat Westendorp aan OBS de Parachute in Voorburg en de Nationale Buitenspeeldag, met allerlei activiteiten op verschillende plaatsen inde gemeente om kinderen lekker naar buiten te krijgen.

“In de Week van de Gezonde Jeugd willen we meer aandacht hebben voor gezonde omgeving en meer bewegen op de basisschool. Er zijn sinds 2021 meer dan helft meer fastfoodwinkels bijgekomen in de Leidschendam-Voorburg. Zeven op de 10 kinderen vindt het drinken van frisdrank normaal en ze bewegen veel minder. In de klas zitten ze de nagenoeg de hele dag stil, wij willen meer beweging brengen in de klas.” – Miriam Blom, JOGG regisseur Goed Bezig!.

Door: Peter van der Aar.
Bron en foto's: persbericht SenW.

Bew Leren Groot Mens Marco