Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Leerlingen van Montessori-basisschool Nieuw Vreugd en Rust in Voorburg hebben maandagmiddag 5 november meegedaan aan de ANWB-actie ‘Zet je licht aan’. Op wegen en fietspaden rondom de school hebben de leerlingen lichtsymbolen gespoten om fietsers erop te attenderen hun verlichting in te schakelen.

Verkeersveiligheid
Volgens de ANWB heeft 67% van de Nederlanders wel eens een onveilige verkeerssituatie meegemaakt door fietsers zonder licht. En de kans op een aanrijding neemt met 20 procent af bij juiste fietsverlichting. Goed idee dus, die fietslamp. Maar dan moet ie wel áán. Bij de Montessori basisschool Nieuw Vreugd en Rust in Voorburg wilden ze daar wat aan doen.

Werkende verlichting
Een derde van de fietsers heeft wel werkende fietsverlichting, maar gebruikt het niet. Waarom mensen de lampjes niet aanzetten, kan simpele redenen hebben zoals: ze vergeten het. Of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje.

ANWB-actie
De ANWB wil met de actie het verkeer veiliger maken door fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, met een smiley erachter. Met uitwisbaar spuitkrijt wordt de tekst op strategische en drukke punten op het fietspad gezet, waar het ongeveer twee weken zichtbaar zal zijn. Daarna slijt de tekst weg.

Bewezen effectief
Uit proeven blijkt dat de boodschap effect heeft: in plaats van 4 op de 10 hebben 6 op de 10 mensen na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” op straat hun lamp aan.

(foto's: Henk Knoester)

zet je licht aan1

zet je licht aan2

zet je licht aan3

zet je licht aan4

zet je licht aan5