Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Het Sint Maartenscollege in Voorburg reikte donderdag 6 december een cheque van bijna elfduizend euro uit aan Giro555 voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Bijna honderd leerlingen en dertien docenten wandelden 14 november in verband met Maartensdag in zo'n twaalf uur tijd een nachtelijke sponsormarathon van Zandvoort terug naar Voorburg.

Alle vormen van hulp
Campagnevertegenwoordiger Eva Barneveld van Giro555 gaf te kennen behoorlijk onder de indruk te zijn van het geweldige bedrag dat leerlingen en docenten bij elkaar hadden weten te brengen. Ze legde uit dat Giro555 het geld goed kan gebruiken, niet alleen voor fysieke noodhulp voor ontheemden zoals onderdak, kleding en noodhulp, maar ook voor psychologische begeleiding van kinderen die door de chaos van de ramp wekenlang van hun ouders gescheiden zijn geweest of zelfs permantent zijn verweesd.

Videomontage eert 96 helden
De zesennegentig leerlingen werden op het podium als helden onthaald door kersverse rector Ajolt Elsakkers, nadat deze hun verrichtingen tijdens de barre tocht eerst had gememoreerd aan de hand van een dynamische videoimpressie, op dramatische muziek gemonteerd door enkele leerlingen zelf.

Grenzen verkennen en verleggen
Het evenement had overigens niet enkel inzet gevergd tijdens de wandeltocht zelf. De leerlingen werden ook uitgedaagd hun grenzen op het gebied van salespitching, netwerken en in het overwinnen van schroom te verkennen door de spelregels rond de sponsoring. Minimale inleg voor deelname van de 'extreme' nachtelijke wandeltocht was €42,-, zo legt biologieleraar en initiatiefnemer achter de marathon Janwillem Aarnink uit aan Omroep Midvliet, maar nogal wat leerlingen bleken er een sport van te hebben gemaakt zo hoog mogelijke bedragen binnen te halen. 

Verkooptalenten
De voornaamste uitblinkers waren er zelfs in geslaagd elk met hun pitches binnen hun netwerk bedragen van rond de vier- tot over de vijfhonderd euro te werven. Bijzondere aandacht ging tijdens de uitreiking dan ook uit naar drie leerlingen die wel heel erg hadden uitblonken in het werven van sponsorgiften, en die bedragen van rond de vier- tot iets meer dan vijfhonderd euro hadden weten binnen te halen. Deze drie uitschieters kregen ieder een eervolle vermelding en een oorkonde met bioscoopbon ter herinnering mee naar huis. 

Sportief en betrokken
"We dachten aanvankelijk dat er misschien maar zes of zeven man mee zou willen doen," vertelt Aarnink. "Dan was het de vraag geweest of de tocht überhaupt was doorgegaan." Uiteindelijk werden het er zesennegentig, plus dertien docenten. Het St. Maartenscollege houdt ieder jaar een sportief evenement om geld op te halen voor het goede doel. Naastenliefde is een beetje het handelsmerk van schutspatroon van de school St. Maarten. Het goede doel lag dit jaar voor de hand, met de ramp op Sulawesi nog vers in het geheugen.

Herkomst idee
"Twee jaar geleden hielden we een estafette en vorig jaar een fietstocht; maar we hadden het idee dat zo'n fietstocht dit jaar wel eens drukker zou kunnen worden dan verantwoord was. Nu rijd ik zelf zo nu en dan naar Zandvoort op de fiets en het viel me op zeker ogenblik op dat het net iets meer dan 42 kilometer was. Toen was de link met een marathon gauw gemaakt."

Petje af
Aarnink heeft niets dan respect voor de deelnemende leerlingen. "We hebben in de herfstvakantie op vrijwillige basis trainingen gehouden met zo'n twintig leerlingen, gewoon ook om te zien hoe goed het te doen was. Want we zaten wel te twijfelen hoor: denken we er niet te gemakkelijk over? Krijg je zometeen niet enorme uitval tijdens het lopen? Maar 't zijn gewoon bikkels gebleken."

Reportage
Op Omroep Midvliet is deze week een reportage te zien van de feestelijke uitreiking op het Maartenscollege.

Maartenscheque Giro555 3
Rector Ajolt Elsakkers rijkte met gepaste trots de cheque uit aan Eva Barneveld van Giro555 (foto's: Henk Knoester)

Maartenscheque Giro555 4
Famke Verheggen wist het meeste sponsorgeld binnen te halen van alle deelnemers. Zij kreeg een bijzondere herinnering aan het evenement.

Maartenscheque Giro555 1
Behoorlijk wat leerlingen waren op de uitreiking afgekomen

Maartenscheque Giro555 5
Eva Barneveld is erg blij met de bijzondere inzet van de scholieren van het Maartenscollege