Wethouder Juliette Bouw en Soroptimisten vragen aandacht voor geweld tegen vrouwen.

Vanaf woensdagavond 25 november 17.30 uur kleuren de Dorpskerk, de beeldengroep en het gemaal bij de Sluis in Leidschendam oranje. Op verzoek van Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. zet de Stichting Licht op de Sluis net als vorig jaar de verlichting in voor de campagne Orange the World. Wethouder Juliette Bouw zal aanwezig zijn als de kleur naar oranje wordt omgezet. Ook het monumentale Poortgebouw van de Algemene Begraafplaats aan de Parkweg in Voorburg zal oranje worden verlicht, met medewerking van de Stichting Mooi Voorburg.

Van 25 november tot 10 december vraagt de internationale campagne Orange the World – kleur de wereld oranje - aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Oranje is ook de kleur van compassie, mededogen en vriendelijkheid. De Soroptimisten dragen de vrouwen en hun gezinnen die getroffen zijn door geweld, een warm hart toe. Zij geloven dat openlijk en met compassie spreken over dit probleem helpt om gezamenlijk dit geweld op te lossen.

Orange the World is een initiatief van de Verenigde Naties, in Nederland in samenwerking met de serviceorganisaties Soroptimist International (SI) en Zonta. Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. is onderdeel van SI, een wereldwijde organisatie van en voor vrouwen.

De boodschap dit jaar is: geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. De Soroptimistclub draagt deze boodschap ook uit door in de gemeente op diverse plekken krijtsjablonen aan te brengen met de tekst: Meld geweld en het telefoonnummer 0800-2000 van Veilig Thuis, met de opgestoken “stop geweld” hand. Landelijk is de website www.geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd. En via de petitie: www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/ wordt opgeroepen tot passende hulp voor alle vormen van geweld.

Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, vaak pas nadat al vele geweldsincidenten zijn gebeurd. De campagne wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld.

Helaas krijgt bijna de helft van de Nederlandse vrouwen met geweld te maken, in alle lagen van de bevolking. Er komen gemiddeld 95.000 meldingen van huiselijk geweld per jaar binnen bij de politie. Er worden in Nederland dagelijks 5 aangiften van verkrachting gedaan, terwijl het gros van de gevallen nooit wordt gemeld. De schatting van het Centrum Seksueel Geweld is dat er ieder jaar 100.000 slachtoffers van seksueel geweld bijkomen in Nederland. Eén op de drie jonge vrouwen krijgt met cybergeweld te maken. Eén op de tien vrouwen wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie op het werk. En jaarlijks worden ongeveer 40 vrouwen in Nederland vermoord door een partner of ex-partner. Reden genoeg om uitgebreid aandacht te besteden aan geweld tegen vrouwen.

Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. zet zich in 2020-2021 onder andere in voor het lokale project Kans, van Interculturele Bevordering Contact & Educatie (IBCE) in Leidschendam en Niños de Guatemala, dat scholen in Guatemala ondersteunt. Ook koken de leden voor kinderen en begeleiders van een crisisopvang in Voorburg. Er zijn wereldwijd 80.000 Soroptimisten, verdeeld over lokale clubs in 133 landen. SI heeft als niet-gouvernementele organisatie een stem in diverse organen van de Verenigde Naties en in de Raad van Europa.