Afgelopen maandag is molenmaker Verbij in opdracht van het Bestuur van houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam begonnen met het vervangen van de in slechte staat verkerende lange schoren en de staartbalk van de molen. Een noodzakelijke, kostbare en ingrijpende operatie, die naar verwachting drie weken in beslag zal nemen.

De staart is een omvangrijke constructie van balken die aan de kap is bevestigd. Met de staart kan de molenaar de kap draaien en de wieken op de wind zetten. De staartbalk wordt aan weerskanten verstevigd door twee steunbalken, de lange schoren. Door de zaagmolenaars zijn daarvoor vorig jaar twee nieuwe schoren met een lengte van ca. 14 meter gezaagd.

Hijswerkzaamheden 
Voor het demonteren van de oude en plaatsen van de nieuwe schoren en staartbalk wordt een grote mobiele kraan ingezet. Er moet immers op grote hoogte gewerkt worden. Op woensdag 29 september om 08.00 uur starten de hijswerkzaamheden. Dan wordt begonnen met het lossen van de nieuwe staartbalk, het afnemen van de oude staartbalk, het monteren van de nieuwe staartbalk en tot slot het ophangen van de nieuwe lange schoren en bestaande korte schoren.

Om tijdens de hijswerkzaamheden de werkzaamheden veilig te laten verlopen is het molenerf voor belangstellenden en pers merendeels niet toegankelijk; toeschouwers worden verzocht zoveel mogelijk buiten de hekken te blijven en de aanwijzingen van de molenmakers opvolgen.

Foto: De staart van de molen met een van de twee lange schoren