De Vereniging van Eigenaren van het Damcentrum in Leidschendam heeft twee rapporten uitgebracht over het winkelklimaat in het Damcentrum.

Namens de Vereniging van Eigenaren sprak Aad de Roo hierover in het programma Midvliet Actueel.

De rapporten zijn uitgebracht om aan te tonen dat van alle mooie plannen in het kader van de stadsrenovatie maar een klein deel gerealiseerd wordt. In de plannen rond de stadsrenovatie stonden vooruitzichten voor een bruisend centrum met mooie winkels en speciaalzaken. In de praktijk blijkt dat winkels die interessant zijn wegtrekken. Hierdoor is er veel leegstand en het straatbeeld verwaarloost.

Ondernemersklimaat
In de economische agenda van de gemeente Leidschendam-Voorburg stond dat het ondernemersklimaat zou versterken, maar het is alleen maar verzwakt in de afgelopen tijd. Als daar niets aan gedaan wordt, zal dit alleen maar erger worden. Het enige dat dan over zou blijven is een klein winkelcentrum waar je dagelijkse boodschappen kunt doen, maar dat is anders dan de bedoeling was bij de stadsrenovatie.

De leegstand in de horeca, rond het Damplein en de sluis valt mee, maar vooral op de Damlaan zijn een aantal winkels weggetrokken. Hier is af en toe iets voor teruggekomen, maar dit is een afgeleide van de ambitie om een hoogwaardig winkelgebied neer te zetten. Als voorbeeld noemt De Roo de mooie bloemenzaak die gesloten is op de Damlaan, waar een winkel als ‘Of je Worst Lust’ voor terug is gekomen. 

De economie is opgebloeid, maar in Leidschendam Centrum is dat nog niet terug te zien, aldus De Roo. De economische agenda van de gemeente gaat niet alleen over horeca, daar gaat het goed, maar ook over dagwinkels. Mensen halen nu snel even levensmiddelen bij de bakker of de slager, maar om een aantrekkelijk winkelklimaat te realiseren zijn dienstverleners en kwalitatief goede winkels met een regionale functie erg welkom. Dergelijke winkels trekken ook bezoekers van verderweg.

Bereikbaarheid en bestemmingsplan
Een regionale functie, zoals in het Voorburgse Huygenskwartier, dat is de bedoeling. Maar je moet er wel naartoe kunnen. Het Damcentrum is met alle auto’s en opstoppingen onbereikbaar. Bereikbaarheid is juist erg belangrijk, maar daarin wordt volgens De Roo niet doorgepakt in de gemeenteraad. De discussie is met het besluit geen nieuwe brug te realiseren eigenlijk stil gevallen, er gebeurt niets meer. Daarbij zou de gemeente meer kunnen doen om de winkels in Leidschendam Centrum interessant te maken door mee te denken en opnieuw te kijken naar het bestemmingsplan rond b.v. het Damplein. ‘Hier zou iemand graag een kantoorruimte willen inrichten, maar daar ligt gemeente dan in dwars omdat de gemeente daar winkels wil hebben. Terwijl een goede dienstverlener ook welkom zou zijn’.

De Roo roept de gemeente dan ook op om het bestemmingsplan aan te passen en te kijken naar een andere functie van leegstaande panden. Op de Damlaan staat het pand van de apotheek al tijden leeg. Een ambitieuze ondernemer gaat niet naast zo’n pand zitten. Winkelpanden ombouwen naar woonruimte behoort volgens De Roo ook tot de mogelijkheden om het Damplein aantrekkelijker te maken.

Luister het gesprek met Aad de Roo terug in de podcast van Midvliet Actueel.