Op vrijdag 2 april is, op 74-jarige leeftijd, de bekende beeldhouwer uit Voorburg Frans Kokshoorn overleden.


Dit meldt wijkvertegenwoordiger Ap de Heus aan Midvliet. Frans Kokshoorn, geboren en getogen in Voorburg, volgde aanvankelijk een bouwkundige opleiding. Daarna ging hij naar de Vrije Academie en naar de Koninklijke Academie in Den Haag. In 1976 rondde hij zijn studie figuratief beeldhouwen af.

Sinds 1977 exposeerde hij veelvuldig in groeps- en individuele tentoonstellingen. Tevens maakte hij werk in opdracht. Zijn werk is in het bezit van vele particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland.

Zijn onderwerpen waren de mens, huizen en steden. In zijn menselijke figuren gaf hij de anonimiteit weer, door de hoofden te vervangen door andere vormen. Frans vond humor een belangrijke factor in zijn werk. Zijn bronzen huizen en steden vormde hij zonder vooropgesteld plan; in deze werken was de structuur het belangrijkste.

Correctie: in een eerder versie van dit bericht werd vermeld dat Frans Kokshoorn zou zijn overleden aan de gevolgen van corona. Dit blijkt op onjuiste informatie te berusten.

Foto boven: Driewieler, beeld van Frans Kokshoorn - Ekenitr (via Flickr)

Frans Kokshoorn
Frans Kokshoorn (Het Krantje)