Nadat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg het bestemmingsplan al eerder goedkeurde, heeft de provincie Zuid-Holland haar reactieve aanwijzing ingetrokken.

Het bouwplan Vliethaven kan van start gaan. Dit meldt Het Krantje. Half juni wordt het bestemmingsplan definitief.

Vliethaven wordt gerealiseerd in Leidschendam aan de Vliet op de plek van de voormalige busremise van Connexxion, autobedrijf Het Motorhuis en de bibliotheekdienst NBD aan de Veursestraatweg. Het is een nieuwbouwproject zoals je maar zelden ziet; 79 duurzame woningen met een grote diversiteit aan woningtypes. Royale appartementen en penthouses, prachtige vrijstaande villa’s, sfeervolle havenwoningen en de ideale gezinshuizen. Uiterst duurzaam ontwikkeld conform de eisen.

Vliethaven BV is een samenwerking tussen WDevelop en Niersman Ontwikkeling. Het oorspronkelijke plan is aangepast en verbeterd. De realisatie van het nieuwbouwproject is in handen van Niersman Bouw Haaglanden uit Voorschoten. Dit is een allround bouwonderneming die al bijna 160 jaar actief is in de Randstad en aangrenzende regio’s. Vliethaven wordt verkocht en gebouwd met het garantiecertificaat van Woningborg. Kwaliteit en oplevering van de woningen is daardoor te allen tijde gewaarborgd.

Wonen aan het water
Halverwege 2020 nam Niersman de ontwikkeling van Vliethaven over. Directeur Mark Niersman, die samen met Arie Stalenburg aan het roer van het familiebedrijf staat, is enthousiast over het plan. “In dit geval lag er al een ver uitgewerkt plan. Gelukkig wel één waar we ons in konden vinden. Toen ik Vliethaven onder ogen kreeg, was ik gelijk enthousiast. Ik ben een fervent watersporter en vind wonen aan het water het summum van vrijheid. Je hebt ruimte en op het water leeft het altijd. Mensen zitten aan de waterkant, er wordt gevist en je ziet bootjes varen. Dat de Vliet langs het plan loopt en het hart gevormd wordt door de haven, sprak me gelijk aan.”

De ontwikkelende bouwer heeft dus niet het hele roer omgegooid. Mark: “Wat goed was, is gebleven, wat beter kon, hebben we geoptimaliseerd. Aan het stedenbouwkundige plan van Edzo Bindels hebben we nagenoeg niets veranderd. De autoluwe, groene waterrijke opzet is goed. Het is niet standaard. Het betreft veel gevarieerde woningen, speels met leuke details. Ik vind het prachtig mooi met een grote binnenhaven met ligplaatsen. Wat betreft de woningtypen en architectuur konden we verbetering laten aanbrengen door het Leidschendamse architectenbureau J. van Vliet en Architektenkombinatie Bos/Hofman. Het plan is nu voor een bredere doelgroep haalbaar en dat vinden we bij Niersman belangrijk.”

In nieuwbouwproject Vliethaven kun je straks wonen op de grens van het mooie natuurgebied De Duivenvoordecorridor tussen de gezellige gemeenten Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. Een unieke locatie door de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten en centrale ligging. Vliethaven biedt straks plek aan 79 bijzonder duurzame woningen en krijgt een eigen binnenhaven. Hier woont u waterrijk en groen bij de Vliet. In een mooie nieuwe, autoluwe woonwijk met parkeergelegenheid bij of onder de woningen.

Vanuit Vliethaven ben je verder ook zo op de A44, de A4 of de A12 richting Den Haag, Leiden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Verder stopt de bus in de buurt en vanuit Vliethaven kun je natuurlijk ook tochten maken met de boot. Via de Vliet is er een directe vaarverbinding naar onder meer de sluis in Leidschendam, Vlietland, Leiden, Kagerplassen en Braassemermeer.

Start verkoop
“Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we het eerste kwartaal van 2022 beginnen met de sloop van de gebouwen en de sanering en kan in de zomer van 2022 worden gestart met de bouw van de eerste fase en de tweede fase eind 2022. Als alles voorspoedig verloopt kunnen dan de eerste woningen eind 2023 worden opgeleverd”, verwacht Mark Niersman. De belangstelling voor het project is enorm. “Er hebben zich al 5.000 belangstellenden aangemeld”, geeft Niersman aan. “Eind juni gaan de eerste woningen in de verkoop.”

Meer info op www.vliethaven.nl.

Vliethaven 2

(foto's: www.vliethaven.nl)