×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
(VIDEO) Zaterdag was het eindelijk fraai lenteweer, en dat vertaalde zich onmiddellijk in aanzienlijk minder verkeer bij de Mall in Leidschendam. Dit ongetwijfeld tot grote opluchting van omwonenden.

Een TV-verslaggever van Midvliet was bij de Mall om verslag te doen van de huidige verkeerssituatie en tevens om even verderop een kijkje te nemen bij een manifestatie van GBLV/Gemeentebelangen. De partij had een bijeenkomst belegd op het Kennedyplein in de wijk naast de Mall om klachten van omwonenden aan te horen. Die waren kennelijk niet of nauwelijks op van de raadpleging op de hoogte, want de bijeenkomst trok slechts een paar buurtbewoners.

Aan ergernis over de overlast van de afgelopen weken zal het niet liggen. Klachten van omwonenden zijn er genoeg, wisten zowel Omroep West als het Algemeen Dagblad afgelopen week te melden. Veel buurtbewoners heffen de handen ten hemel in afgrijzen van wat de laatste tijd steeds meer een grove bestuurlijke inschattingsfout lijkt.

Beslagen ten ijs
Het college is uitgegaan van een verkeersanalyse die voorspelde dat de toename van het verkeer beheersbaar zou blijven. Wethouder van Eekelen verzekerde eind 2018 dat de gemeente zich gedegen voorbereidde op de verkeerssituatie rond de Mall, en dat men zich zeker niet zou laten overvallen. Dat laatste leek de afgelopen weken behoorlijk overmoedig te zijn geweest. In de weekenden en feestdagen kwam het verkeer vanaf de Sijtwendetunnel tot de Mall urenlang vrijwel vast te staan. Omwonenden klaagden over hordes dagjesmensen die in hun wijken een parkeerplek zochten, en gefrustreerde automobilisten zochten tot in het Damcentrum naar sluipwegen om Leidschendam uit te komen.

Beheersbare situatie
Een blamage, kortom. "De verwachting was dat het allemaal mee zou vallen," zegt Frank Rozenberg "en dat al het verkeer op het wegennet zou kunnen passen. En ook de wethouder heeft aangegeven dat ze was voorbereid op het verkeer. Maar dat blijkt dus niet het geval." GLBV/Gemeentebelangen zegt actie te willen voeren, zodat het voor de bewoners weer 'een beheersbare situatie' wordt.

Het zonnige weer hielp gisteren bij die beheersbaarheid sowieso enorm mee, zo lijkt het. Waar de verkeersaders rond de Mall in voorgaande weekenden helemaal vol stonden, was er zaterdag geen sprake van drukte, laat staan files of onhoudbare toestanden. Vermoedelijk hebben veel dagjesmensen op zoek naar vertier ditmaal het strand, de fietspaden en natuurgebieden opgezocht. Het is dus voor de Leidschendammers en op het gemeentehuis duimen dat het fraaie, warme weer deze zomer nog lang aanhoudt.