De fietstunnel onder het spoor parallel aan de Noordelijke Randweg N14 is door kunstenaars beschilderd. Dit is een veel gebruikte fietsverbinding tussen Leidschendam en Den Haag.

Naast woon-werkverkeer maakt ook veel recreatief fietsverkeer gebruik van deze tunnel om van en naar zee te fietsen. De kunstenaars hebben de opdracht gekregen om de aanwezige planten en dieren uit het omringende landschap tot leven te brengen in hun kunstwerk. Dit is op een bijzondere manier gelukt door onder meer een vos, een buizerd en de weidevogel wulp fotorealistisch op te nemen in het kunstwerk. Hierdoor ‘beleeft’ de fietser alvast het omringende landschap.

Kunstenaar Marcus Debie: “We krijgen veel complimenten tijdens het realiseren van dit kunstwerk. Het wordt echt gewaardeerd door de fietsers.” Het kunstwerk wordt aangebracht vanuit het programma Duin, Horst & Weide. Dit is een samenwerkingsverband van zeven gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, die het landschap willen ontsluiten en de beleefbaarheid willen vergroten.

“Dit is een prachtig voorbeeld hoe sporten, bewegen en landschap worden verbonden tot één geheel. Op deze manier wordt een tunnel een beleving die verbonden is met het landschap. De vele positieve reacties geven aan dat dit ook door de gebruikers van de tunnel zo wordt ervaren”, volgens wethouder Floor Kist van groen en water. Het is de bedoeling dat op deze manier ook de fietstunnel onder de N14 langs het Temeculaplein in Leidschendam en de betonnen keerwand langs de N14 in Den Haag worden beschilderd. Het programma Duin, Horst & Weide werkt hierin samen met het Nationale Park Hollandse Duinen en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland.

(foto’s: gemeente LV)

Beschilderde fietsspoortunnel 2