×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
De kans is groot dat het Libanon-tribunaal in Leidschendam binnenkort voortijdig tot een einde komt. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Het voormalige AIVD-gebouw in Leidschendam was de afgelopen elf jaar het decor van het Hariri-Tribunaal. Een miljard euro heeft het Libanontribunaal gekost. Maar eind juli is het geld op en moet het proces tegen de plegers van een bomaanslag in Beiroet waarschijnlijk worden beëindigd.

Waarom Leidschendam?
Het Hariri-tribunaal werd in 2009 opgericht om de toedracht te onderzoeken van de bomaanslag in Beiroet, waarbij de Libanese ex-premier Rafiq Hariri en 21 anderen omkwamen. Hariri was een fel tegenstander van de Syrische bemoeienis in zijn land. Vermoedelijk is dit ook de reden dat hij is vermoord. In het verdeelde Libanon was er geen kans op een eerlijk en veilig proces. Daarom besloot de VN-Veiligheidsraad, mede op verzoek van de toenmalige Libanese regering, om een internationaal tribunaal op te richten.

Vanwege de hoge veiligheidsrisico’s viel de keuze op het voormalige AIVD-gebouw in Leidschendam. De gunstige ligging dichtbij Den Haag, de stad van vrede en recht, speelde hierbij een belangrijke rol. 

Geldtekort
Het tribunaal heeft al meer dan een miljard euro gekost. Iets meer dan de helft van het geld voor het tribunaal komt van vrijwillige donateurs. De rest wordt betaald door Libanon. Maar dat land verkeert al ruim anderhalf jaar in een hevige economische crisis. De VN zegde in maart toe driekwart van de Libanese kosten te dekken. Dat blijkt echter niet voldoende om het tribunaal te financieren, omdat veel andere andere toegezegde bijdragen nog niet zijn binnengekomen.

Werkgelegenheid
Het tribunaal zegt te hopen op een oplossing, zodat er gerechtigheid en antwoorden kunnen komen voor de slachtoffers en nabestaanden van het terrorisme in Libanon. Bij het tribunaal werken driehonderd mensen en die zouden bij een faillissement hun baan kwijtraken. Dit zijn echter voornamelijk internationale medewerkers uit bijvoorbeeld Libanon. De gemeente Leidschendam-Voorburg zegt zelf 'geen bemoeienis' te hebben met het tribunaal en weet niet hoeveel medewerkers er uit de gemeente komen.

Wat leverde het op?
Het tribunaal heeft in de afgelopen 11 jaar bijna driehonderd getuigen gehoord en meer dan 150.000 pagina’s aan bewijsstukken verzameld in de zaak tegen vier verdachten. Een van deze verdachten is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Maar omdat hij op de vlucht is geslagen kan hij die straf niet uitzitten. Wel staat er een internationaal opsporingsverzoek uit op zijn naam. De andere drie verdachten zijn vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

Wat vinden buurtbewoners van het tribunaal?
Buurtbewoners in Leidschendam waren al gewend aan het gebouw. 'Het ziet eruit als een gevangenis', zegt Melle die er tegenover woont. Een andere bewoner noemt het 'een doorn in het oog'. Beide mannen hopen dat het tribunaal weggaat en er woningen voor in de plaats komen. 'De woningnood is hoog. En dan met name voor mensen met gemiddelde salarissen. Hier in de gemeente worden allemaal dure huizen gebouwd. Het zou mooi zijn als er betaalbare woningen gebouwd kunnen worden op deze plek.'

Foto: Pixabay