×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
(VIDEO) De populaire Indië-film De Oost is gebaseerd op het boek Thuis Gelooft Niemand Mij van journalist Maarten Hidskes, die opgroeide in Leidschendam. Het boek beslaat de belevenissen van Hidskes vader in Indië gedurende twaalf weken. Dezelfde periode waarin de Zuid-Celebesaffaire plaatsvond.

Eind 1946 kregen commandotroepen de opdracht om Zuid-Celebes te ‘zuiveren’ van opstandelingen. Onder leiding van kapitein Raymond Westerling en diens onderluitenant Jan Vermeulen vond er een terreurbewind plaats onder de lokale bevolking. Meer dan vierduizend inlanders werden standrechtelijk doodgeschoten. Een aantal kampongs werd platgebrand.

Niet doorgevraagd
Hidskes, die als linkse jongen regelmatig felle discussies over politiek voerde met zijn vader, kan zich wel voor zijn kop slaan dat hij in die gesprekken nooit zijn vingers heeft durven branden aan diens tijd in Indië. Een geheim was het niet. Erover gepraat werd er echter ook niet. "De hele familie wist ook: ja, je hebt bij Westerling gezeten," zegt Hidskes. "Dat werd ook wel 's heel oppervlakkig aangeroerd tijdens verjaardagen. Maar echt doorgevraagd werd er dan niet."

Bloedbad
In Nederland heeft men lang weggekeken voor de oorlogsmisdaden die door 'onze jongens' in Nederlands-Indië zijn gepleegd. "Het is heel wonderlijk, dat we in Nederland wel de morele mond vol hadden van Mỹ Lai, het drama in Vietnam," zegt Hidskes. "Wat dat betreft heb ik ontdekt dat de speciale troepen, samen met het KNIL overigens en ook de Militaire Politie, op Zuid-Celebes op 1 februari 1947 een bloedbad hebben aangericht dat eigenlijk het aantal slachtoffers van Mỹ Lai overtreft." Die dag werden door de troepen van onderluitenant Jan Vermeulen honderden vluchtende Indiërs met automatische geweren neergemaaid; met 364 doden tot gevolg.

Roman bij de film
Regisseur Jim Taihuttu, die veel uit de film gebaseerd heeft op het boek van Hidskes uit 2016, vroeg hem tevens een historische roman te schrijven naar aanleiding van de film. Omroep Midvliet sprak de auteur uitgebreid bij Paagman in The Mall over zijn onderzoek naar het foute verleden van zijn vader.

Beeld: De Oost, Amazon Prime