×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
Naar aanleiding van de recente verkeersdrukte rond de Mall gaat de gemeente de luchtkwaliteit meten in de buurt van de drukste wegen naar de Mall. Samen met de burgermeetgroep LV2 ‘Lucht voor Leidschendam-Voorburg’ zijn negen meetlocaties uitgekozen.

Zo komen er meetpunten bij het kruispunt N14 en Noordsingel / Prins Bernhardlaan, het kruispunt N14 en Heuvelweg / Mgr. Van Steelaan, langs de Heuvelweg, Burgemeester Banninglaan, Noordsingel, JS Bachlaan en Damlaan/Damplein. Op deze locaties wordt een jaar lang de concentratie stikstofdioxide (NO2) gemeten.

Technische aspecten
Luchtvervuiling door het wegverkeer kan het beste gemeten worden aan de hand van de concentratie NO2. Stikstofdioxide is een stof die ontstaat bij verbranding en wegverkeer is de belangrijkste bron van stikstofdioxide. Daarom wordt stikstofdioxide vaak gebruikt als maat voor de luchtvervuiling door het wegverkeer. Luchtvervuiling met fijnstof wordt ook door veel andere bronnen veroorzaakt. Daardoor is het meten van de fijnstofvervuiling door het wegverkeer erg lastig.

Palmesbuisjes
De NO2-concentraties worden vanaf juli een jaar lang elke vier weken bepaald met behulp van zogenaamde Palmesbuisjes. De resultaten worden na elke vier weken gepubliceerd, in totaal dertien keer.

Foto: Gemeente Leidschendam-Voorburg