(VIDEO) “In deze wijken gebeurt misschien wat meer, maar het zijn ook levendige wijken. Er is saamhorigheid en gezelligheid."

"De meeste mensen geven erom dat hun buurt groen en schoon is. Maar een enkeling zorgt voor overlast.” Aan het woord is Lieke Muller, coördinator van het buurtpreventieteam (BPT) in Leidschendam-Noord.

Het team loopt in een groepje van minimaal drie personen wekelijks door de Amstelwijk, de Heuvel en Prinsenhof. Zij melden aan de gemeente en politie wat hen is opgevallen. “Laatst ontdekten we een hele scheve stoep, dicht bij een plek waar vooral mensen komen die slecht ter been zijn. Bij een speelveldje zagen we onveilige basketbalmandjes. Dit geven we door en gelukkig worden de gevaarlijke situaties vaak snel opgelost. Wij gaan de straat op omdat de gemeente natuurlijk niet zelf elke week alle straten en stoepen kan langslopen. Tijdens onze rondes spreken mensen ons vaak aan. Ze geven tips: bij de supermarkt wordt veel dubbel geparkeerd of op een bepaalde plek komt wildplassen voor. Of ze vragen of er iets te doen is voor kinderen. Ook zei iemand eens: ‘Ik vermoed huiselijk geweld bij mijn buren. Waar kan ik dit melden?’ Dan verwijzen we door naar de juiste instanties.”

Vorig jaar heeft Lieke, die zelf in de Heuvel woont, zich aangemeld bij het buurtpreventieteam. Aanleiding was de onrust na de autobranden in de wijk Prinsenhof. “De impact was groot. Er werden allerlei maatregelen genomen, van cameratoezicht tot extra beveiligers. Ik wilde zelf ook wat doen.” Maar ’s nachts in haar eentje rondlopen vond ze een minder goed idee. “Toen ik hoorde van het buurtpreventieteam, besloot ik om mij hierbij aan te sluiten. Een voordeel is dat je een training krijgt en wordt ondersteund met herkenbare hesjes of een t-shirt en direct telefooncontact.”

Aanbiedplekken grofvuil
Intussen is Lieke teamcoördinator en doet mee aan overleggen rond het programma Sterk voor Noord. “Wij zijn hier echt namens de bewoners. We wonen al jaren in de wijk en weten als geen ander wat er speelt.” Ze geeft regelmatig aan dat de wijken heel verschillend zijn. Ook is ze kritisch over nieuwe ideeën om de bewonersparticipatie te versterken. Een aantal jaar geleden zijn de buurtplatforms wegbezuinigd, maar die functioneerden prima. ‘Kunnen die niet terugkeren?’ was haar suggestie namens de bewoners in het maatschappelijke overleg. Daarnaast kwamen de buurtpreventen met het idee om als pilot aanbiedplekken in de wijk te maken voor grofvuil. Lieke: “Dan staat het in elk geval niet in de weg.”

Lieke is overtuigd van het nut van de buurtpreventieteams. “Je kunt echt iets bijdragen aan je eigen leefomgeving. Bewoners vertrouwen ons, juist omdat wij zelf niet handhaven. We doen zoveel meer dan letten op veiligheid.” De sfeer en leefbaarheid is volgens haar sterk verbeterd sinds de onrust na de autobranden. Ze heeft dan ook niet veel op met klagers op social media. “Wat heb je aan mensen die vanaf hun toetsenbord van alles de wereld in schreeuwen? Het zou fijn zijn als zij eens zouden meelopen. Ga gewoon mee de wijk in. Dan zie je ook wat er al wél gedaan wordt en kun je zelf iets in beweging zetten.”

Nieuwe leden
Lieke hoopt van harte op versterking van haar team. “Je kunt ’s avonds op de bank zitten, maar ook in beweging komen. Zelfs al kun je 1 keer in de maand 2 uurtjes meelopen, ben je welkom. Het is behalve nuttig ook heel gezellig om samen te wandelen. Binnenkort gaan we samen uit eten. Kortom: je doet wat voor de wijk én voor jezelf. Ook is het veilig: in al die tijd heb ik nog nooit iets raars meegemaakt.”

In juli worden informatieavonden gehouden, waarbij bewoners van De Heuvel, Amstelwijk en Prinsenhof van harte welkom zijn om kennis te maken met hun buurtpreventieteam. Ook kunnen belangstellenden een keer meelopen. Meedoen of een buurtpreventieteam starten? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(bron: lv.nl)