×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
(VIDEO) In de Leidschendamse wijk Prinsenhof hebben bewoners een slimme oplossing bedacht tegen grofvuildumping: afvalplekken.
Niet iedere bewoner is daar evenzeer over te spreken, blijkt uit een reportage van Midvliet.

Bewoners kunnen een afspraak maken met Avalex en kunnen hun grofvuil dan op een aanbiedplek plaatsen. Bewoners kunnen een afspraak maken via het telefoonnummer van Avalex, de website of de Avalex-app.

Drie plekken
De proef is vorige week begonnen, legt buurtbewoner Walter Schijf uit, met drie vaste plekken. "Eentje waar wij nu staan, eentje verderop in de straat, en eentje op de Juliana van Stolberglaan." Vooralsnog blijkt het systeem echter nog niet volmaakt te werken.

Een buurtbewoonster vertelt dat er vrijdag glas op de afhaalplek stond dat de dag erop nog niet was weggehaald. "Vrijdagavond zou het opgehaald zijn, maar er is niemand langsgeweest." Schijf kan dat bevestigen. "Klopt, ik ben er wel al mee bezig om het op te lossen." Waar het mis is gegaan, kan hij ook niet zeggen. 

Geen gezicht
Dat het grofvuil zo meteen pontificaal op straat staat, kan de goedkeuring van de bewoonster ook niet wegdragen. Voorheen lag er ook grofvuil, vertelt de buurtbewoonster, maar dat ligt een beetje verdekt tussen de containers. "Nu kom je hier aanrijden, ik krijg mijn broer op visite, de buren krijgen familie uit Parijs, en het eerste waar ze tegenaan rijden is zo'n matras!" Geen gezicht, vindt de vrouw. "Dat doe je toch niet gelijk als je de wijk binnenkomt?"

Ze zou liever zien dat mensen hun grofvuil konden dumpen in een industriële open container. "Als ze die nou een keer per week leeghalen, kan iedereen er z'n troep neergooien."

Proef
Schijf benadrukt dat het om een proef gaat. "Als dit werkt, gaan we bij elke flat zo'n plek maken, waar mensen hun grofvuil - los van de containers - neer kunnen zetten."