×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
(VIDEO) Bewoners in de Leidschendamse wijk Prinsenhof worden horendol van de meeuwenoverlast. Omroep Midvliet nam een kijkje in de wijk.

"Het is een drama," zegt de uitbater van de viskraam. "Elke dag worden hier mensen aangevallen; als ze lopen met een bakkie vis of met een stukkie brood. Kinderen worden hier letterlijk weggejaagd. En de gemeente doet er niks aan." Klagen bij de gemeente helpt niet, en de meeuwen laten zich niet goed wegjagen, aldus de visboer. "Laatst was mijn vrouw echt in shock, die kreeg een meeuw recht in d'r gezicht. Dus het is best wel pittig."

Verstoorde nachtrust
Vanaf de start van het broedseizoen in mei is het raak, legt Ingrid Jerphanion (bestuurslid Huurdersraad Vidomes) uit. Bewoners kunnen 's nachts meestal slecht slapen van het gekrijs, de balkons en zonneschermen worden ondergepoept, en huisdieren worden aangevallen. Inmiddels loopt de overlast echter de spuigaten uit: "Het is nog nooit zo erg geweest als deze zomer."

De verstoring van de nachtrust eist ook z'n tol op de gezondheid van de bewoners. "Om vijf uur 's ochtends ben je al op vanwege de herrie. En dat is niet één nacht, dat is eigenlijk iedere nacht zo." Onlangs bleek dat bewoners hier reële gezondheidsklachten van oplopen. "Daar schrok ik echt van."

Vuilnisdumping
Wanneer bewoners klagen bij de gemeente, worden ze met een kluitje in het riet gestuurd, zegt Jerphanion. Bestrijding is geen optie, aangezien de meeuw een natuurbeschermde status heeft. Daarnaast wijst de gemeente steevast terug naar de bewoners zelf. Nogal wat bewoners in de wijk gooien hun vuilnis van de balkons of zetten ze naast de containers, legt Jerphanion uit. "Die meeuwen trekken dat open. Er is hier in deze wijk ook enorm veel overlast van ratten. Maar handhaven daarop, dat doet de gemeente niet."

Geen handhaving
Met name op de Johan Willem Frisolaan en Juliana van Stolberglaan vindt veel vuilnisdumping plaats. "Wekelijks zie je op Facebook en Nextdoor wel voorbijkomen dat daar vuilniszakken naar beneden worden gegooid." De enige manier om dat in te dammen is volgens Jerphanion door actief en streng te handhaven. "Er zijn in deze wijk best een hoop betrokken buurtbewoners die dan de vuilniszakken op gaan ruimen, melding doen bij de gemeente en handhaving; maar het heeft eigenlijk niks tot gevolg, want er worden geen boetes uitgeschreven." 

Een buurvrouw sluit zich bij het verhaal aan: "We hebben niet hier in de wijk niet alleen last van meeuwen, maar ook van ratten en muizen." Ook de duiven geven volgens haar een hoop overlast. "De winkeliers moeten de deuren dichthouden, zodat er geen ongedierte binnenkomt."

Gewenste actie
Jerphanion wil dat de gemeente de gezondheidsklachten van bewoners serieus neemt. Ook wil ze dat de gemeente kritisch kijkt de beschermde status van de meeuw en wat er wél mogelijk is op het gebied van bestrijding. Als derde wil ze dat de gemeente serieus werk gaat maken van handhaving wanneer bewoners vuilniszakken op straat werpen, en dat de APV daarop eventueel wordt aangepast.

Foto door Matthias Zomer via Pexels