×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
Omwonenden van park Schakenbosch in Leidschendam hebben maandag bakzeil gehaald bij de voorzieningenrechter in een poging de bouw van 325 woningen te voorkomen.  Zij hadden verzocht om schorsing van het bestemmingsplan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Weinig extra geluid
De omwonenden van de Veursestraatweg vrezen een verdere toename van verkeer en daarmee gepaard gaande geluidoverlast, als Schakenbosch een woonpark voor gezinnen wordt. Vroeger was Schakenbosch een GGZ-paviljoen. De bewoners daarvan hadden geen auto.

Geschrokken
Volgens voorzieningenrechter Jaap Hoekstra wordt de overlast vooral veroorzaakt door reeds bestaand verkeer. De geluidstoename door de bebouwing van Schakenbosch is becijferd op een 0,5 decibel. Daar zou niemand iets van merken, gezien het huidige geluidniveau. Overigens was Hoekstra wel geschrokken van het verkeersgeluid op de Veursestraatweg. Dat is volgens officiële tabellen veel te hoog. Alleen doen 2800 extra verkeersbewegingen door de komst van honderden gezinnen daar volgens de rechter niet toe of af.

Vergunning
Projectontwikkelaar 'Schakenbosch B.V.' mag nu dus in ieder geval de benodigde vergunningen gaan aanvragen bij de gemeente Leidschendam-Voorburg voor de bebouwing van enkele honderden woningen op het terrein van de voormalige zorginstelling. Die zal ze ongetwijfeld krijgen, aangezien het gemeentebestuur het bestemmingsplan heeft gewijzigd om de bouw van de woningen mogelijk te maken.

Groen beter beschermd
Buurtbewoners verzetten zich tevens tegen het kappen van monumentale bomen op het terrein. De rechter wijst ook dat argument van de hand. Volgens Hoekstra beschermt het huidige bestemmingsplan bomen en planten beter dan voorheen het geval was. Onder de vorige regeling mocht de zorginstelling bijvoorbeeld veel meer bouwen. Ook hadden bomen minder bescherming.

Eerste slag
Overigens is dit pas de eerste slag in de strijd om Schakenbosch. Bewoners willen ook dat de Raad van State het bestemmingsplan inhoudelijk bekijkt. Er zou volgens hen van alles niet aan deugen. Die zaak dient echter pas begin 2022. Vandaar dat men naar de voorzieningenrechter is gestapt, voordat de projectontwikkelaar begint met rooien en bouwen.

Afbeelding: Daniel Bone (via Pixabay)