Het Total gebouw bij Damsigt in Leidschendam staat al acht jaar leeg. Het college zou hierin een actievere rol moeten pakken volgens Stijn Strous.

Buurtbewoner en voormalig CDA raadslid Stijn Strous en Nathalie van Weers van GroenLinks waren in Midvliet Actueel te gast over de leegstand van het gebouw en de behoefte aan woningen in de gemeente.

Het kantoorgebouw staat al lang leeg. Dit heeft impact op de bewoners in de wijk Damsigt. Stijn Strous: ‘In 2021 zijn ze begonnen met slopen. Het was al een beetje een verlaten terrein. Maar met dat slopen zijn ze op miraculeuze wijze halverwege gestopt. Ruiten zijn allemaal kapot, het is een zootje eromheen. Het is nu eigenlijk een soort van rotte kies in de wijk. Waar iedereen in de wijk een soort van bevreesd voor is, is als je iets laat verloederen dan doet dat iets met de omgeving eromheen. Dan word je ook wat minder zorgzaam voor de mooie tanden om de rotte kies heen.’

Volgens Strous viel de overlast van de sloopwerkzaamheden mee. ‘Iedereen was er wel klaar voor. We kregen allemaal een briefje in de bus dat de sloopwerkzaamheden zijn begonnen.’ Er wordt gewerkt met een bijl tijdens het slopen wat een hoop lawaai maakt. Maar Straus vindt het, het meest vervelend dat de sloop is gestopt. Strous ziet het leegstaande gebouw meer als een soort spookpand. Daarnaast ik hij bang dat jongeren daar willen gaan avonturieren, waardoor er ongelukken kunnen ontstaan.

De schop erin en bouwen
Straus: ‘In de gemeenteraad is er uiteindelijk een programma goedgekeurd zodat er gebouwd kan worden. Ik zou denken: elke projectontwikkelaar nou de huizenprijzen skyhigh, ik kan het morgen verkopen, de schop erin en bouwen. Maar kennelijk spelen daar allemaal andere motieven een rol bij zo’n ontwikkelaar om het dan toch zolang leeg te laten staan. Dat is natuurlijk heel erg jammer, ook voor de mensen die daar zouden kunnen wonen die nu allemaal op wachtlijsten staan’. Er staan 300 appartementen gepland om gebouwd te worden.

GroenLinks raadslid Nathalie van Weers: ‘Als de huizen over 5 jaar klaar zijn dan staan de mensen die erin gaan wonen nu al 4 jaar op de wachtlijst’.

Niet alleen huizen van 7 à 8 ton
In die wijk staan er aan beide zijden al het een en ander aan hoge flats. ‘Als je dan kijkt naar de vraag van een gemeenschap dan kun je niet overal alleen maar huizen van 7 à 8 ton neerzetten. Dat hebben we gedaan de afgelopen jaren. Dus ik denk dat het ook goed is dat er voor het lagere- en middensegment gebouwd wordt’, aldus Straus.

‘Als we hard niezen spruiten d’r twee villaatjes omhoog’
Natalie van Weers geeft aan dat het bij de bouw van appartementen voor starters en het middensegment het altijd eventjes spaak loopt. Terwijl als er drie villa’s gebouwd moeten worden dan is dat binnen een pennenstreek geregeld. Voor de zomer een knoop doorhakken. Van Weers: ‘Wij moeten er voor zorgen dat die knoop echt doorgehakt wordt. Als dat niet zo is, dan zullen we daar toch echt stevig tegen op moeten treden, want deze zijn broodnodig’.

De prijzen van bouwmaterialen gaan steeds verder omhoog. Van Weers is daarom ook van mening dat langer wachten met bouwen het bouwen steeds duurder maakt. ‘Als wij tegen de gemeente zeggen: je moet in de prijsklasse gaan bouwen, als projectontwikkelaar. Dan wordt het voor de projectontwikkelaar ook steeds moeilijker om te kijken of dat gaat en of dat wel voor dat geld kan doen. Het Rijk stelt ook geld beschikbaar om huizen te bouwen, dus daar moeten we ook naar kijken’.

Moeilijke categorie om in te bouwen
Van Weers: ‘In deze regio is er een tekort aan dit soort huizen voor jonge mensen die een huis willen kopen is er niets te vinden. Maar voor mensen die een huis willen huren vanuit de sociale woningbouw is er ook geen doorstroming te vinden en gewoon sociale woninghuur is er niet te vinden. Dat is voor een projectontwikkelaar ook een moeilijk categorie om in te bouwen, maar moeilijk is niet onmogelijk’.

Actievere rol pakken
Straus is van mening dat er een oproep moet worden gedaan aan het college om een wat actievere rol te pakken. ‘Als ik mijn woning drie jaar lang laat verloederen en er wordt geklaagd dan krijg ik een boete. Hier kun je kennelijk ook een pand een jaar laten verloederen. De gemeente heeft echt wat instrumenten in handen om zo’n ontwikkelaar te manen om aan de slag te gaan. Laten we dat ook gaan doen’, aldus Straus.