De Leidschendamse wijk Prinsenhof is de laatste tijd behoorlijk in het nieuws. Na de autobranden, leerachterstanden in het onderwijs en rattenoverlast komt nu de messenproblematiek bij jongeren naar voren.

In Midvliet Actueel spraken Sabrina van den Heuvel (VVD) Ron van Duffelen (CDA) en Natalie van Weers (GroenLinks) over de blootgelegde problematiek in Leidschendam Noord.

De VVD Leidschendam-Voorburg is geschokt over de berichten. Van den Heuvel: ‘Er zit een heel versterkingsprogramma op de wijk van vele miljoenen met verscherpt veiligheidstoezicht en dan nog moeten we via de media lezen dat jongeren met messen lopen en dit ook heel normaal vinden. We zijn benieuwd wat de gemeente nu gaat doen'. De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld waarin gevraagd wordt om een messenverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat kan volgens de VVD ook, op basis van de wet wapens en munitie. Daar kan een gemeente lokaal zelf naar kijken. ‘We roepen het college dan ook op om dit middel in te zetten. Als je dat dan doet in combinatie met preventief fouilleren dan gaan we resultaat boeken’. De VVD hoop dat het college bereid is om hier hard op in te zetten.

Hoe kan dit gebeuren?
Ook het CDA heeft vragen gesteld aan het college en vraagt zich af hoe dit kan gebeuren. Van Duffelen: ‘Hoe kan het in een wijk met een versterkingsprogramma, waar de politie partner is in het versterkingsprogramma, jongeren messen verstoppen in bosjes, zich een bende noemen met vriendschappelijke banden in Den Haag en vijandige banden in Zoetermeer en Delft. Hoe kan zoiets gebeuren, welk zicht hebben we daarop en wat kunnen we er tegen doen?'

Altijd een golfbeweging in Prinsenhof
Van Weers: ‘GroenLinks heeft ten tijde van de autobranden al gezegd dat er altijd problemen zijn geweest in Prinsenhof, maar dat er misschien minder op werd gelet. Het is altijd een golfbeweging in Prinsenhof. De mensen in Prinsenhof zelf werken er keihard aan om veiligheid te brengen en de wijk schoner te maken, maar toch blijkt het dat het niet altijd genoeg is. Het versterkingsprogramma is mooi, maar het is een programma dat 20 jaar duurt het duurt en het kost tijd voordat het echt dingen gaat veranderen'.

In de wijk zitten volgens Van Weers een paar ‘rotte appels’ met een veel te grote mond die voor kleinere jongetjes wat stoer zijn. Het is belangrijk om bij buurtpreventieteams te kijken naar mensen die een goed rolmodel kunnen zijn voor de kinderen om te laten zien dat men de wijk ook echt veilig houdt. ‘Preventief fouilleren is leuk, maar echte preventie komt veel eerder. Het is belangrijk om daarop in te zetten’ aldus Van Weers.

Op de vraag wat volgens het CDA de beste aanpak is om zo’n jeugdbende aan te pakken zegt Van Duffelen dat het belangrijk is om eerst een beeld te krijgen van de jongeren en er bovenop gaan zitten door b.v. preventief fouilleren in te voeren. ‘Het is een mooie wijk, er wonen mooie mensen en er wordt hard gewerkt om de wijk zo mooi mogelijk te maken, maar de rotte appels moet je er gewoon uithalen. Dit soort zaken verstoren en daar moeten we op ingrijpen’ aldus Van Duffelen.

Jongeren van de straat
Naast inzet voor kinderen in de basisschoolleeftijd is het volgens het CDA belangrijk om ook de jongeren die nu met messen lopen een traject aan te bieden. Die kun je niet opgeven. Die moet je bijvoorbeeld een leerwerktraject aanbieden, voordat ze door criminelen worden opgepakt en ernstige vergrijpen gaan uithalen. Je moet ze laten meedraaien in de maatschappij. De jongeren zitten niet op school, wat doen ze dan in de wijk als ze niet werken?

Van Duffelen benadrukt dan ook dat het belangrijk is dat de jongeren deel gaan nemen aan het arbeidsproces. De economie schreeuwt om vakkrachten en er is werk zat. Als jongeren mee gaan draaien in het arbeidsproces, hoeven ze niet met messen rond te gaan lopen. ‘Een baan bij Albert Heijn of Philips is altijd beter dan doelloos rondlopen met een mes in de wijk’ zo zegt Van Duffelen.

Volgens GroenLinks is het belangrijk om vroeg grip te krijgen op de jongeren. Als ze al op straat lopen ben je ze eigenlijk al kwijt. Dan wordt het moeilijk om ze weer binnen te halen. Ze moeten in contact komen met sportverenigingen, bewegen en muziek om jongeren op vrij jonge leeftijd ergens voor te interesseren.

Rol voor politie en politiek
De politiek heeft ingestemd met programma Sterk voor Noord, hiermee is een lijn uitgezet waarin de gemeente de wijk willen upgraden. De politie samen met burgemeester vanuit veiligheidsoptiek bovenop moet gaan zitten. Daarnaast moeten scholen, jeugdhulp en maatschappelijke instellingen de wijk in om te zorgen dat onderwijsachterstanden verdwijnen, kinderen een perspectief hebben en ouders een inkomen zodat ze ook daadwerkelijk iets kunnen ondernemen.

Het laatste woord is hier in ieder geval nog niet over gesproken. VVD en CDA roepen het college op om de gestelde vragen zo spoedig mogelijk te antwoorden zodat hier mogelijk in een commissie over gesproken kan worden.

Luister het hele gesprek uit Midvliet Actueel hier terug.