Zo’n 140 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen op bedrijventerrein Overgoo in Leidschendam.

Wethouder Floor Kist gaf in het programma Midvliet Actueel aan dat er inmiddels wordt verwacht dat er zo’n 75.000 Oekraïense vluchtelingen naar Nederland komen. Over ongeveer drie maanden kunnen vluchtelingen in Overgoo terecht.

Goede locatie vinden
Wethouder Floor Kist: “We moesten natuurlijk eerst een locatie vinden. Er zijn helemaal niet zulke grote gebouwen waar zoveel grote groepen terecht kunnen en de eigenaar moet ook meewerken. Specifiek in het gedeelte wat ze van Overgoo gaan huren, daar zitten nu ook huurders die drie maanden opzeg termijn hebben.”

Niet op straat laten leven
Kist: “Gelukkig leeft er nu niemand op straat. De groep die in Haaglanden is geplaatst zit of bij mensen thuis, of in hotels in de omgeving.”

Kantoorunits ombouwen
“Een kantoor is natuurlijk geen appartement. Dus daar moeten op een of andere manier voorzieningen, zoals douches en keukens. Ruimtes die sommige kantoren hebben, moet je bij elkaar gaan trekken om kamers van te kunnen maken. Er komt dus nog wel wat bij kijken om gewoon in te richten van kantoor naar woning. Op het moment worden er besprekingen gehouden en tekeningen gemaakt om te zien hoe dat gebouw zo snel mogelijk kan worden verbouwd.”, aldus Floor Kist.
Het verbouwen wordt gedaan door huisaannemers van de gemeente.

Na die twee jaar
Overgoo wordt voor een periode van twee jaar beschikbaar gesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Het beschikbaar stellen van het complex voor wonen is tijdelijk, daarna wordt het gesloopt.

Gezondheid, werk en scholen
Kist: “Daar is in zoverre voldoende over nagedacht dat we schakelklassen willen gaan inrichten. In de week van 23 mei is dat klaar om gebruikt te worden. Daar beginnen we eerst met een dagopvang en vervolgens gaan we met een aantal scholen samenwerken om daar ook daadwerkelijk lessen te gaan geven. Het leuke nieuws is, is dat een aantal mensen uit Oekraïne al heeft aangegeven die al leraar waren of leraar wilde worden om daar aan mee te helpen.”

Geld van het Rijk
Het Rijk heeft geld toegezegd maar tot zover heeft wethouder Floor Kist nog niks ontvangen. Ook is het voor hem nog niet bekend om hoeveel geld het zou gaan. “Voorlopig moeten we op eigen kosten die verbouwing en inrichting doen”, aldus Kist.