In de zomer van 2022 zal in het kantoorpand op het bedrijventerrein Overgoo 140 vluchtelingen worden opgenomen.

Ondernemers die hier gevestigd zitten moeten het pand verlaten. Ronald van Olst heeft een bedrijf in dat pand en moet daar dus weg. Tijdens Midvliet Actueel vertelde hij hier meer over.

Eigen bedrijf
Ronald van Os is eigenaar van het bedrijf Drie VO opleiding en handhaving. “Ik ondersteun al jaren gemeenten vanuit mijn bedrijf in het kader van de handhaving, onderzoek naar rechtmatigheid en opsporing sociale zekerheidsfraude; dus in diverse functies. Dat wil zeggen op het gebied van Participatiewet of op het gebied van de WMO. Verder geef ik door heel Nederland opleidingen aan klantmanagers WMO, sociaal rechercheurs, handhavers van de Participatiewet”, aldus van Os.

Geen vlekkeloze communicatie
Ronald van Os: “Laat ik even vooropstellen dat het natuurlijk een hele trieste situatie is met betrekking tot Oekraïne en de vluchtelingen. Er valt niet over te twijfelen dat die mensen opgevangen moeten worden. Alleen de wijze op hoe het in onze richting is gegaan, ging niet jofel. Wij kregen op 29 april, op een vrijdagmiddag, een mailtje dat de huurovereenkomst zou worden opgezegd in verband met de opvang van Oekraïense vluchtelingen en wij uiterlijk 31 juli het pand moesten verlaten.”

“Daar stond nog bij dat er gezocht zou worden naar een alternatieve ruimte en daar moesten we het mee doen. Dat heeft heel veel stress opgeleverd bij de ondernemers die daar zitten. En er zijn diverse ondernemers die al een slechte tijd hebben gehad tijdens corona en die krijgen dit er nog overheen. Voor mijn bedrijf viel de coronaperiode reuze mee, maar je staat er toch even van te kijken dat je opeens weg moet en een andere locatie moet gaan zoeken.”

Gemeenteraad
De wijze waarop er om is gegaan met de bedrijven in het kantoorpand vond Ronald van Os nogal onmenselijk. “Waar ik mij echt druk om maakte: vijf dagen na die mail stond de wethouder daar met de eigenaar en met een brede glimlach in de krant dat de opvang voor vluchtelingen was geregeld. Alleen hij staat voor het pand waar nog een heleboel ondernemers net die trieste mededeling aan het verwerken waren. Vandaar heb ik ook mijn spreekrecht gevraagd bij de raadsvergadering.”

“Een VVD-raadslid is echt voor ons opgekomen. Die heeft zich ook strijdig opgesteld gedurende de gemeenteraadsvergadering. Ook de voltallige CDA-fractie heeft zich daarna bij mij gemeld en of ik hen op de hoogte wilde houden. Ik heb toevallig vandaag, 8 juni, ook nog weer een mailtje naar ze toegestuurd om een update door te geven.”

De tijd dringt
Van Os: “De tijd dringt en er zijn een aantal ondernemers die zelf gaan zoeken. Op mijn etage zit een psychologenpraktijk, die hebben vorig jaar net voor € 21.000 geïnvesteerd. Ze hebben. Er wordt voortdurend gezegd ‘We zullen een alternatieve ruimte voor u vinden’. De wethouder heeft dat ook uitgesproken tijdens die raadsvergadering. Alleen mij is niks aangeboden en diverse andere ondernemers is ook nog niks aangeboden, een aantal wel. De druk neemt toe, de stress neemt toe en de hulp is ver te zoeken.”

Luister naar het gesprek met Ronald van Olst van het bedrijf Drivo Opleiding & Handhaving.

.