De Rijksoverheid heeft gemeenten benaderd om te kijken of daar tijdelijk asielzoekers ondergebracht kunnen worden.

Zo is er ook een verzoek uitgegaan naar de regio Haaglanden, waar Leidschendam-Voorburg onderdeel van uit maakt. Burgemeester Jules Bijl was te gast bij het programma ‘Midvliet Actueel’.

Een burgemeester is ook maar een mens
Jules Bijl: "Een burgemeester is ook maar een mens. Dus ik kijk daar met de menselijke blik naar en vraag ik me af hoe dat kan. Dat is de ene kant, aan de andere kant ook met een gevoel. Mensen in het gras onder een dun dekentje, mensen op stoelen. Nou dat is provisorisch. Dat is niet waar ik als Nederlandse burger en ook niet als Nederlandse burgemeester op reken als je vluchtelingen ontvangt." 

De helpende hand bieden
Bijl: "We bieden de helpende hand. Het is dringend als je die beelden ziet. Dus er is eigenlijk een soort schema van toerbeurt gemaakt waarin veiligheidsregio’s geacht worden om reservecapaciteit achter Ter Apel ter beschikking te houden."

Voetbalverenigingen leveren steun
Bijl: "Den Haag heeft binnen onze regio (waar we aan de beurt zijn vanaf 29 juni) gezegd: wij kunnen er 75 bergen, wie doet ermee? En toen heb ik mijn vinger opgestoken en gezegd: dan doen wij die andere 75, die neem ik op onze rekening. In de gemeentelijke sporthal ‘Kastelenring’ kunnen we terecht. Daar worden dan afscheidingswanden en dergelijke gebouwd voor units van vier mensen. We hebben de gelukkige omstandigheid dat we de twee voetbalverenigingen RKAVV en  SEV ons enthousiast de hand hebben gereikt. Ze hebben gezegd: 'Wij doen van harte mee.' Dan wordt het ook veel eenvoudiger en kunnen we gebruik maken van de kantine en de sanitaire faciliteiten. We kunnen ter plekke ook, omdat er natuurlijk allemaal sportvelden zijn, wat activiteiten te organiseren. De verenigingen zijn ook bereid om met hun vrijwilligers zaken te regelen, zoals koken. Allerlei mannen die ons van dienst zijn. Dus dat zullen we dan ook verder vorm geven als wij klaar moeten staan om 75 asielzoekers zo’n twee weken op te vangen."

Bewonersbijeenkomst 22 juni
Bijl: "We hebben woensdag 22 juni om half zeven een bewonersbijeenkomst. Als het goed is, hebben de bewoners de brief ontvangen waarin we het kort toelichten. Dan kunnen we op die bewonersavond met de COA en wellicht andere instanties hun vragen beantwoorden over wat men maar wil vragen met betrekking tot deze activiteit."

Na twee weken weer verkassen
Bijl: "Je ziet dat het Rijk nu heeft aangegeven dat men grootschaligere faciliteiten in het land tot zijn beschikking wil krijgen. Die moeten gebouwd worden; het gat om een stuk of vier plekken. Tot die tijd nemen wij vanuit de veiligheidsregio’s een soort achtervangpositie om de mensen in ieder geval iets menswaardiger te bieden op het moment dat dat noodzakelijk is."