Op zaterdag 12 november 2022 zal Erfgoed Leidschendam samen met de familie Remmerswaal om 12.00 uur aanwezig zijn bij de onthulling van een bijzonder herinneringsbord aan de Veursestraatweg 50 in Leidschendam.


Andries Johannes Remmerswaal en Johanna van Santen vingen met gevaar voor eigen leven in de Tweede Wereldoorlog Joodse weeskinderen op. Sommige bleven voor een paar dagen maar andere waaronder Karel Bleekveld heeft vanuit dit huis aan de Veursestraatweg in mei 1945 de bevrijding mogen meemaken.

Karel en zijn oudere broertje Jacques werden als Joodse weeskinderen in 1942 met behulp van een onbekend gebleven Amsterdamse verzetsgroep ondergebracht bij families ergens in Nederland. Zo kwam Karel bij de familie Remmerswaal in Leidschendam terecht. Zijn broertje Jacques zou in Holwerd, gelegen ten noordwesten van Dokkum in Friesland, bij de familie Span terecht komen.

Na de Tweede Wereldoorlog moest Karel terug naar Amsterdam, hij kwam terecht in het Nederlands Israëlische jongerenweeshuis Megadlé Jethommiem, daar leerde hij de latere filmmaker Frans Weisz kennen.

Karel heeft nog steeds een warme band met de familie Remmerswaal, en beschrijft zijn verblijf gedurende de Tweede Wereldoorlog als ‘onvergetelijk fijn’

Iedereen is zaterdag van harte welkom om de onthulling bij te wonen.