"Het vertrouwen in de overheid is er niet meer", vertelt buurtbewoner Walter.

In de documentaireserie 'De Haagse Windwapper' blikken omwonenden vijf jaar na dato terug op de bouw van de beruchte windmolen op de grens van Leidschendam-Voorburg. "Vrede ermee hebben is een groot woord. Je moet het accepteren, want je hebt geen alternatief."

Langs de A4 - op Haags grondgebied - rees in 2017 een prestigeproject voor de gemeente Den Haag de grond uit. De komst van een 100 meter hoge windturbine betekende een regelrechte verschrikking voor de buurtbewoners van de Zeeheldenwijk in Leidschendam. Ophef en protesten voerden in no time de boventoon.
Ook Walter, die op minder dan 600 meter afstand van de windmolen woonde, liet zijn stem horen. Ten einde raad besloot hij zijn huis in de verkoop te zetten, maar dat bleek een kansloze oplossing. "Hier in de buurt kregen toch een stuk of zeven huizen te maken met hetzelfde probleem. Een vraagprijs die behoorlijk aangepast moest worden. Of mensen die de verkoop introkken, zoals wij ook moesten doen."

'Klap van de molen'
De komst van de windmolen kwam op z'n zachtst gezegd rauw op het dak van de lokale gemeente vallen. "Die hele bouw ging in zo'n enorm tempo, dat een week later die wieken eraan kwamen. En toen wisten we dus dat die windmolen er kwam te staan."

"Den Haag heeft een klap van de molen gehad. We zijn de bewoners vergeten", draagt Walter een van de teksten die destijds op spandoeken te lezen was voor. "Er was opeens een enorme bedrijvigheid, waar wij niks van wisten. Wat doe je dan? Dan bel je de provincie op, het waterschap, de gemeente." Zonder succes. Walter werd van het kastje naar de muur gestuurd.

Ook Miranda doet in de eerste van vier afleveringen haar verhaal. Zij woonde op 380 meter van de windmolen. "Ze hebben echt schijt aan je, daar ben ik van overtuigd. Er wordt van alles aan je voorgeschoteld en uiteindelijk wordt het toch anders na de verkiezingen. Dan denk ik: wees gewoon transparant en ga met elkaar in overleg. Ik denk dat ik nog meer voor de natuur wil betekenen dan de gemiddelde politicus."

De vierdelige serie 'De Haagse Windwapper' wordt iedere zaterdag via TV West uitgezonden om 17.00 uur en ieder uur herhaald tot de volgende dag 17.00 uur.

bron: Omroep West.
foto's: Omroep West - John van der Tol

Windmolen 1