In de nacht van zondag 19 op maandag 20 mei is brand ontstaan in een viswinkel in de 'Mall of the Netherlands' in Leidschendam.

Beveiligers van de 'Mall of the Netherlands' meldden rond kwart over twaalf dat er bij het 'Fresh' gedeelte van de Mall rook was gezien en dat er een brandlucht hing. Dit meldt calamiteitenwebsite Regio15.

Brandweereenheden van kazernes Leidschendam-Voorburg en Leidschenveen werden naar het brandadres aan de Weigelia gestuurd. De brandhaard bleek zich na enig zoekwerk in een viswinkel in het 'Fresh' gedeelte van de Mall te bevinden. De Sprinkler installatie heeft zijn werk gedaan en de brand was al geblust.

Rond kwart voor één kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Door de brand is sowieso waterschade ontstaan. Bovendien moest de brandweer zich toegang tot het pand forceren en is zodoende braakschade ontstaan. De brandweer heeft het pand geventileerd. Bij dit alles is de bemanning van twee tankautospuiten ingezet. Er is daarom opgeschaald naar 'middelbrand'. Salvage zal de eigenaars bijstaan bij het verwerken c.q. beperken van de schade.


"Het had veel erger kunnen zijn"

Omroep West meldt het volgende: 'Eigenaar Alex Schotkamp van Henk Kraan Visspecialiteiten in de Westfield Mall of the Netherlands is deze pinkstermaandag druk bezig in zijn zaak, nadat midden in de nacht brand uitbrak. "De droger is in de hens gevlogen en gesmolten."
De brand werd rond 0.20 uur ontdekt toen beveiligers van het winkelcentrum een brandlucht roken en rook zagen in de viswinkel van Alex. In het kantoortje, achterin de zaak, woedde brand die was ontstaan in de droger. De eigenaar is maar wat blij dat de sprinklerinstallatie meteen is gaan werken. "Als dat niet gebeurd was, was het misschien overgeslagen naar het plafond."
De oorzaak van de brand in de droger, weet Alex niet. "Ik heb nog niemand van de brandweer gesproken." Hij kan zich niet voorstellen dat het apparaat aanstond. "Maar blijkbaar staat er nog spanning op, als-ie uitstaat."

Schade vooral in kantoortje
Wat de schade precies is, kan Alex moeilijk zeggen. '"n ieder geval de droger, een laptop, dat soort dingen. En het kantoortje moet opnieuw geschilderd worden en er moet een nieuwe deur in." Ook zijn alle vis en voorraden frisdrank de container ingegaan. "Er kunnen natuurlijk roetdeeltjes bij zitten en rooklucht", vertelt hij.
De schade in de winkel valt wonder boven wonder mee. "Het winkelgedeelte hier, waar we het geld moeten verdienen, hebben we net helemaal schoongemaakt en gesopt", zegt Alex, terwijl hij zijn glimmende winkel bekijkt. "Alles is weer spic en span. Als alles het nog doet, kunnen we morgen weer beginnen."

"Hier zit je nooit op te wachten"
Want ook daar had de schade een stuk groter kunnen zijn, realiseert hij zich. "Toen ik hier vanochtend aankwam dacht ik nog: als de sprinklers overal zijn aangegaan, dan zijn je kassa’s en het bestelscherm ook naar de filistijnen. Voor ons was het dan tien keer erger." Hij spreekt van geluk dat het alleen bij het kantoortje is gebleven. "Al zit je hier natuurlijk nooit op te wachten."

Voor nu is alles erop gericht dat Henk Kraan Visspecialiteiten dinsdag weer open is. "Vandaag of morgenvroeg beginnen we en gooien we de vitrine weer vol. Dan kunnen we weer starten. En als de verzekering morgen is geweest, kunnen we meteen beginnen om het kantoortje weer in orde te maken."
Ondanks dat het enigszins schrikken was toen Alex wakker werd, staat hij er maandag nuchter bij. "Dit is de eerste keer dat zoiets in mijn leven gebeurt, dus als het hierbij blijft dan heb ik daar vrede mee", zegt hij lachend.


Door: Peter van der Aar.
Bron: regio15.nl / omroepwest.nl
Foto: Regio15 / Herman van der Woude.