In Stompwijk stonden de paarden en ruiters te trappelen om de jaarlijkse Paardendagen te openen.

Na een pauze van twee jaar kon het vierdaagse evenement vrijdagavond eindelijk van start gaan met een bonte stoet versierde paarden. Dat schrijft Annemieke Ruggenberg op de website van Omroep West.

De rest van het weekend zijn er paardensportactiviteiten en vooral ook veel vertier. "We kunnen elkaar eindelijk weer ontmoeten."
Het boerendorp Stompwijk heeft zo’n 2500 inwoners. Maar tijdens de Paardendagen kan dat aantal zomaar verdubbelen. "Het kortebaanrennen is heel populair. We hebben als enige in Nederland een grasbaan", vertelt Conny Oliehoek. Zij groeide op in het dorp en helpt bij het organiseren van de Paardendagen. "Paarden zijn altijd al belangrijk geweest hier. Als je door ons dorp rijdt, kom je altijd wel een paard tegen.' Voor de Paardendagen blijven Stompwijkers thuis. 'Het is echt een dorpsfeest dat steeds groter is geworden." Veel Stompwijkers groeien op met dit feest en doen al van kleins af aan mee met ponyrennen. ‘Ik ben als kind weleens tweede geworden’, vertelt Conny.

De organisatie wordt gedaan door mensen uit het dorp. 'Doordat we door de pandemie twee jaar geen paardendagen hebben gehad, merk ik dat we wat roestig zijn geworden', vertelt Conny. 'Ik dacht steeds: hoe regelde ik dit de vorige keer nou ook alweer?' Toch is de Stompwijkse trots op wat er nu staat. 'Het is een hoop geregel, maar dan heb je ook wat.'
19e eeuw

Zelfs in de 19e eeuw werden de Paardendagen al gevierd. Toen trokken Stompwijkse boeren met hun paard en wagen vol handel naar Leiden. Op de terugweg deden zij een wedstrijd wie het eerste thuis was. Uit die traditie ontstonden in 1909 de Paardendagen. In de loop der jaren is het paardenrennen aangevuld met andere activiteiten. Zo is er een kermis, een markt, een feesttent, ringsteken en ponyrijden.

Voor veel Stompwijkers voelt het feest als een reünie. "We kunnen elkaar eindelijk weer ontmoeten", zegt Conny. "Ik kijk vooral ook uit naar een biertje in een tent. Lekker kletsen met de mensen en genieten van een fijne tijd."

(bron: omroepwest.nl)
(foto's: Omroep West - Annemieke Ruggenberg)

ST Paardendag Wst 2
ST Paardendag Wst 3