Tot en met 10 december verzorgt Voedsel Anders de tweede editie van Food.Film.Fest.

Tijdens het filmfestival worden door het hele land films vertoond over voedselsystemen en komen bezoekers samen voor het delen van kennis en verhalen. Er zijn tal van mooie voorbeelden van hoe het anders kan.
Het wordt steeds duidelijker: het industriële voedselsysteem botst op zijn grenzen. Denk maar aan misoogsten door klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit door pesticiden of ontbossing, impact op de gezondheid van mens en dier en het welzijn van de landbouwer.

Met Food.Film.Fest. worden op een laagdrempelige manier de uitdagingen getoond die verbonden zijn aan het huidige, geglobaliseerde voedselsysteem. De films laten zien dat voedsel produceren ook op een ecologische en sociale rechtvaardige manier mogelijk is.

Op 29 november wordt de film 2040 en op 8 december Food Forest gedraaid op Buitenplaats Molenwei. Na afloop is een nabespreking en delen bekende gastsprekers een passend verhaal.

2040 is een innovatieve speelfilm die naar de toekomst kijkt, maar NU van levensbelang is. Damon Gameau gaat op reis om te onderzoeken hoe de toekomst eruit zou zien tegen het jaar 2040 als we gewoon de beste oplossingen die al beschikbaar zijn om onze planeet te verbeteren, zouden omarmen en ze naar de mainstream zouden verplaatsen.

De bekroonde film Food Forest van Louis De Jaeger gaat over de wondere wereld van voedselbossen. Deze film leidt langs pioniers en voorbeelden, van stadsjungles tot helende projecten in psychiatrische instellingen. Want de natuur blijkt de beste heelmeester voor sociale, psychologische en ecologische littekens die mensen veroorzaken. Als we de veerkracht van de natuur een kans geven, kunnen we samen een nieuw Eden creëren. Sterker zelfs: er zijn al stukjes van dit nieuwe paradijs zichtbaar.
Meer filmavond info https://buitenplaatsmolenwei.nl/agenda/


29 november, 19:00 - 21:30 uur
Food Film Fest: 2040
Buitenplaats Molenwei Stompwijkseweg 27, Leidschendam-Voorburg

De film 2040 - 90 minuten - Nederlandse ondertiteling - met nabespreking. Inspirerende filmavond over oplossingen // Regeneratieve landbouw // Mariene permacultuur // Beweging 2040 - Gemotiveerd door zijn zorgen over de planeet die zijn dochter zal erven, begint de Australische acteur Damon Gameau aan een reis rond de wereld op zoek naar oplossingen. Hij spreekt met experten en changemakers over economie, energie, mobiliteit, landbouw en onderwijs. Gameaus reis is het uitgangspunt voor de documentaire ‘2040’, een verhaal van hoop dat zich toelegt op de haalbare bestaande innovaties die de opwarming van de aarde kunnen omkeren en de gezondheid van onze planeet ten goede komen. Het is een positieve visie van wat het ‘zou kunnen zijn’, in plaats van de dystopische toekomst die ons zo vaak wordt voorgehouden.

Tickets: € 7,50.

2040
8 december, 19:00 - 21:00 uur
Food Film Fest: Voedselbossen
Buitenplaats Molenwei Stompwijkseweg 27, Leidschendam-Voorburg

De film Voedselbossen – 60 minuten en nabespreking en kennismaking met Liesbeth van Voedselbos Benthuzen. De vertoning van de bekroonde documen­taire Food Forest, waarin landschaps­ont­werper Louis De Jaeger onderzoekt hoe je voedsel kan produceren in samenwer­king met de natuur. Omdat de gangbare landbouw op grenzen botst, zijn we als samenleving gebaat bij een andere manier van landbouw. Louis komt uit bij voedselbossen en ontdekt het potentieel van dit systeem om én voedsel te produceren én de biodiversiteit te vergroten én antwoorden te vinden voor de klimaatuitdaging. De documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit die wonderlijk goed samenwerken en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem.

In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen van pioniers en ervaringsdeskundigen toont Louis hoe voedselbossen verbindend werken in lokale gemeenschappen en zorgen voor een bepaald evenwicht. En is dat niet precies wat de samenleving nodig heeft?

Tickets: € 7,50.

Voedselbossen