Een 17-jarige jongen uit Stompwijk wil een opleiding volgen bij mboRijnland in Leiden, maar de school ziet dat niet zitten.
De jongen is veroordeeld voor een steekpartij tussen rivaliserende groepen in Zoetermeer en werd vorig jaar zelf beschoten in een Zoetermeerse speeltuin, waarbij hij zwaargewond raakte. De school maakt zich zorgen over de veiligheid van de studenten en docenten.

Dat de school zich zorgen maakt is volgens mediapartner Omroep West niet gek. De jongen uit Stompwijk was betrokken bij een steekpartij in juli 2021 op een basketbalveldje in Zoetermeer, waarbij twee jongens van 15 en 16 meerdere keren in hun hoofd, nek en borst werden gestoken. Hij wordt veroordeeld tot 87 dagen jeugdgevangenis en mag geen contact hebben met twaalf mededaders.

Zelf slachtoffer van geweld
In mei vorig jaar is de jongen zelf slachtoffer van geweld. Hij werd beschoten in een speeltuintje aan de Paganinirode in Zoetermeer. Het is een wraakactie voor de eerdere steekpartij, zo blijkt later in de rechtbank. De jongen uit Stompwijk raakt hierbij zwaargewond.

Vanwege zijn verwondingen kan hij niet naar het mbo in Leiden komen en volgt daarom onderwijs op afstand. Het lukt hem om zijn opleiding af te ronden en hij schrijft zich in voor niveau 2, maar dan zegt mboRijnland dat ze hem niet terug willen. Hij moet elders maar passend onderwijs gaan volgen, want er zijn zorgen over de veiligheid. De jongen laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter.

Bij de rechter geeft hij aan dat hij niet naar een andere school kan, omdat hij slachtoffer is geworden van een schietpartij in Zoetermeer en daar niet doorheen wil rijden om naar school te gaan. In Leiden komt hij nooit iemand tegen omdat mededaders en slachtoffers in Den Haag, Rotterdam en Delft op school zitten.

MboRijnland maakt zich zorgen omdat zij niet weten wanneer een eventuele mededader zich bij de school inschrijft. 

Volgens de reclassering zou de 17-jarige jongen zonder gevaar in Leiden moeten kunnen studeren. Zij hebben hiervoor een risicoanalyse gemaakt. De rechter vraagt de school nu ook zo’n risicotaxatie te maken. MboRijnland gaat daarmee aan de slag. Als de partijen er na de risicoanalyse alsnog niet uit komen, gaat de zaak op 13 april verder.