×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
De buurtbewoners van de Voorburgse Sint Martinuskerk laten het er niet bij zitten dat de klokken van 'hun kerk' niet meer hard mogen luiden.

Sinds een week klinken de klokken aanzienlijk zachter omdat het kerkbestuur anders een boete van 1000 euro per dag moet betalen. Er is een petitie gestart om de klokken weer op het oude niveau te laten luiden en die is al 250 keer ondertekend.

Rondom de ruim 125 jaar oude kerk aan het Oosteinde in Voorburg is het al langer onrustig. Dat begon vorig jaar, toen een kleine groep klagers aangaf last te hebben van het geluidsniveau van de kerkklokken die dag en nacht vier keer per uur slaan.

Het bestuur van de parochie heeft de klokken vorige zomer toen eerst minder frequent en zachter laten luiden. Toen daarop weerstand kwam vanuit de parochie en omwonenden, heeft het bestuur die beslissing enkele maanden later teruggedraaid.

Dit leidde echter tot nieuwe klachten en geluidsmetingen door de Omgevingsdienst. Daaruit bleek dat het gebeier de wettelijke geluidsnormen overschrijdt. De kerk is daarop gesommeerd per 29 juli het gebeier van de klokken te dempen. Anders legt de Omgevingsdienst Haaglanden een boete van 1000 euro per dag op.

Lees verder bij Omroep West.