×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
Het traditionele Stadsontbijt in het kader van de Vlietdagen vond dit jaar voor het eerst (ook) plaats in de tuin van park Hofwijck. Voorburger Wang Choy, betrokken bij de Vlietdagen en tevens bestuurder bij Huygens' Hofwijck, legt uit hoe dat zo is gekomen.

"Het komt eigenlijk door de coronaregels. Het Stadsontbijt was normaal gesproken het ene jaar in Leidschendam, het andere jaar in Voorburg. Maar doordat we een beperkt aantal bezoekers mogen, is het nu drie keer: één keer in Stompwijk, één keer in Leidschendam en hier," vertelt Choy. "En ze hebben ons gevraagd of het in Hofwijck mocht. Nou, natuurlijk gelijk 'ja!' gezegd, want het is een bekend stuk van Voorburg."

Choy weet zich ook nog te herinneren hoe het is gekomen dat Leidschendam-Voorburg de Vlietdagen kent. "De Vlietdagen zijn eigenlijk ontstaan doordat de gemeente belasting voor de horeca en hotels ging heffen. Ik was destijds secretaris van het MKB en toen hebben wij als MKB de vraag gesteld: 'Ja maar wat ga je nu met dat belastinggeld doen?' Nou, toen moest er iets georganiseerd worden, en daar zijn eigenlijk de Vlietdagen door ontstaan."

Wat maakt nou dat de Vlietdagen altijd zo'n fijn gevoel geven, wilde verslaggever Hans Biard weten. "Goede vraag!", zegt Choy, die dit gevoel herkent. "Het is het eind van de zomer, het is ook het einde van het vaarseizoen. De mensen zijn met vakantie, en: we hebben de Vliet! En de Vliet is, zoals je weet, uniek. Het is gegraven door de Romeinen, het is nu ook Limes-onderdeel; en we zijn Unesco Werelderfgoed geworden."