Op de kunstveiling van het Venduehuis Rotterdam werd enkele weken geleden een ontroerend schilderij van de Voorburgse schilder Gerke Henkes (1844-1927) aangeboden.

De voorstelling toont een jongetje van een jaar of tien, bezig met het poetsen van schoenen. De prima conditie en frisse uitstraling van het werk triggerde de aandacht van verzamelaars, maar Museum Swaensteyn wist het toch te bemachtigen. Een mooie aanwinst voor de collectie.

Sprankelend licht
Het forse doek, het meet 75 bij 95 centimeter, toont Henkes in optima forma. De jongen zit in een soort bijkeuken, verdiept in zijn werk. Vermoedelijk is hij een jongste knechtje bij een welgestelde familie. Door een deuropening en venster valt licht naar binnen, wat een sprankelend effect van tegenlicht oplevert. Door de deuropening is een koetshuis zichtbaar, aan het einde van een binnenplaats. De setting doet sterk denken aan de situatie die je vroeger had achter de huizen aan de Voorburgse Herenstraat. Dat gebied was Henkes vertrouwd, hij woonde op nummer 30.

Aankoopbudget
Museum Swaensteyn beschikt niet over een aankoopbudget. Aankopen als deze kunnen uitsluitend worden gedaan door de steun van goede gevers. Peter van der Ploeg, directeur van het museum: "Ons museum beschikt over een groep donateurs die ieder jaar een klein bedragje aan ons overmaken. Bij elkaar telt dat mooi op, zodat het museum met de opbrengst van dit jaar dit prachtige schilderij konden verwerven. Zo helpen de donateurs beetje bij beetje aan de verbetering van de collectie". De nieuwe aanwinst wordt vanaf deze week getoond in de Notariskamer van het museum.

Gerke Henkes, Schoenpoetsende jongen, olieverf op doek, 75 x 95 cm.

Aanwinst Swaensteyn 1