Het beloftenteam van de Oekraïense hockeyvrouwen heeft Oekraïne verlaten. De grens oversteken bij Polen is de ploeg gelukt.

Dit meldt de NOS.

Vervolgens willen ze dwars door Duitsland richting Nederland. Hoe snel dat gaat, is moeilijk te zeggen, hoe ver ze zullen komen evenmin. Eindbestemming voor de ploeg is hoofdklasseclub Victoria in Rotterdam.

Hoe komt het Onder 21-vrouwenelftal van Oekraïne bij een Rotterdamse hockeyvereniging terecht? Voor Michel de Lange begon het kort na de inval van de Russen met een telefoontje. Een roep om hulp van de Oekraïense hockeybond: help ons alsjeblieft het land te verlaten met een groep.

Dat de bond als eerste het nummer draait van iemand uit Voorburg is niet gek. Al jarenlang is De Lange betrokken bij het Oekraïense hockey. Toen zijn Oekraïense vrouw - die in Nederland speelt voor overgangsklasseclub Alliance - in het nationale elftal belandde, deed hij een stapje terug als teammanager en sindsdien helpt hij de bond als verbindingspersoon.

Opvang in clubhuis
Weinig mensen met betere connecties in het Nederlandse en Oekraïense hockey dan De Lange. Dat wist de Oekraïense bond ook. De Lange ging aan de slag, zoekend naar een plek waar een groep jonge hockeysters kon verblijven.

Zijn 'gebruikelijke contacten' en adressen voor een trainingskamp - vaak op vakantieparken in Nederland - waren niet beschikbaar. En toen stuitte De Lange in zijn zoektocht op hockeyclub Victoria, die het clubhuis openstelde voor Oekraïense vluchtelingen.

Het contact met Victoria was snel gelegd en De Lange ging langs. "Ze hadden al zo veel dingen voorbereid en bedacht, waar ik nog niet eens aan had gedacht", vertelt De Lange. "Onderwijs, medische zorg, slaapzalen. Ze zijn er compleet klaar voor."

(bron: NOS)
(lees het complete artikel: https://amp.nos.nl/artikel/2420706-gevluchte-oekraiense-hockeyploeg-zet-koers-naar-hoofdklasse-club-in-rotterdam.html)